1

Temat: remonty dróg

Prosze o podzielenie sie swoim doświadczeniem - jak praktykujecie zamówienia na remonty dróg, które realizowane są w danym roku . Czy łączycie wszystkie remonty cząstkowe i wg. wartości - procedura czy też traktujecie każdy remont odrębnie, jako realizowany w róznym zakresie i na innej drodze?

2

Odp: remonty dróg

Remonty obowiązkowo łącznie.

3

To zależy

Jeżeli mam ogólną kategorię - remonty cząstkowe dróg, to robię na to przetarg. Ale istotą takiego zamówienia jest łatanie dziur we wszystkich podległych drogach.

Jeżeli są to remonty konkretnych dróg z projektem zgłoszeniem itp to robię to oddzielnie dla każdego takiego remontu. Sa to oddzielne obiekty budowlane.

4

dziękuje smile

5

jarosław napisał/a:

To zależy

Jeżeli mam ogólną kategorię - remonty cząstkowe dróg, to robię na to przetarg. Ale istotą takiego zamówienia jest łatanie dziur we wszystkich podległych drogach.

Jeżeli są to remonty konkretnych dróg z projektem zgłoszeniem itp to robię to oddzielnie dla każdego takiego remontu. Sa to oddzielne obiekty budowlane.

Jarosławie po nowelizacji i zmianie pojęć obiektu budowlanego itp. należy szacować łącznie remonty dróg np. robionych na zgłoszenie. Właśnie miałam kontrolę z NIK i US i potwierdzę należy szacować łącznie a zlecać jak się chce ale zgodnie z PZP. Dawniej można było szacować oddzielnie ale przed wejściem nowelizacji był nawet wyrok na to Prezes UZP dostał po łapach.

6

I co oni tam wymyślili z tymi obiektami budowlanymi? Masz protokół pokontrolny? Chętnie bym poczytał uzasadnienie konieczności łączenia zamówień dotyczących różnych obiektów budowlanych.

7 (edytowany przez nina 2014-01-09 21:31:49)

No właśnie mam ok (kontrola wymagała wsio do 14 tys euro dot. dróg bo dostali cynk ale okazał się fałszywy)  bo ja łączyłam remonty dróg miejscowościami (na zgłoszenie) budowy nowych dróg robiłam oddzielnie (ze środków własnych) ale już z unijnych razem. Ale moi sąsiedzi (sąsiednia gmina) musieli zwrócić do UE 2 X 65 tys zł  za podział i nie zastosowanie PZP (jedna miejscowość). Wyobraź sobie Jarosław gmina ma w jednej miejscowości 80 dróg wszystkie tworzą funkcjonalną całość a Ty je będziesz remontował osobno bo mają odrębne numery ewidencyjne. Ja w takiej sytuacji 3 lata temu dzieliłam a teraz wsio łączę jak mam o wszystkim wiedzę i teraz praktycznie nie mam drogi bez przetargu.

Może jeszcze to inny przedmiot zamówienia ale  - http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=90727

i coś jeszcze z przed nowelizacji ale bardzo mądre do poczytania http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDsQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.oskzp.pl%2Fdokumenty%2Fopinie%2FStanowisko_szacowanie_zamowien_Leszczyski.doc&ei=8RLPUvGUG4zQsgbv8YDwCg&usg=AFQjCNEH7ncfuFDVNIZe5XratC2q-86MqQ&bvm=bv.59026428,d.Yms

8

W jednym z informatorów UZ z 2011 lub 2012 r. jest artykuł dotyczący szacowania remontu dróg. Tam wyraźnie wyłożono że takie zamówienia stanowią oddzielne przedmioty zamówienia w przeciwieństwie do sieci kanalizacyjnej czy sieci gazowej które razem stanowią jeden "obiekt" (doszli do tego że sieć gazowa na terenie kraju to jeden obiekt smile ). Ale to artykuł z przed nowelizacji wprowadzającej nowe pojęcie obiektu budowlanego. Moim zdaniem nowa definicja nie zmieniła możliwości stosowania oddzielnych zamówień do różnych dróg.  Ale jeżeli coś się zmieniło w temacie to proszę o informacje.