1

Temat: zmiana SIWZ- formularz oferowy

Przetarg nieograniczony na druki. W trakcie postępowania, na dwa dni przed otwarciem okazało się, że jest błąd w kalkulacji cenowej dołączonej do formularza oferty jako osobny załącznik. W OPZ było wpisane 2000 szt. a w kalkulacji 200. SIWZ została zmieniona i termin przesunięty. Na 10 ofert tylko 2 zamieściły dobrą kalkulację.
Czy te 8 ofert powinnam odrzucić czy poprawić?
Jakie jest Wasze zdanie?

2

Odp: zmiana SIWZ- formularz oferowy

Poprawić i policzyć właściwą ilość x cena jednostkowa.

3

Też tak myślałam, ale jest jeden kłopot - kwotę netto mam za 200 szt. Nie jest to problem, żeby obliczyć za 2000, ale.. w drukach jest tak, że za 2000 szt kwota może być dużo mniejsza niż za 200...

4

A więc należy podejść do tego w taki sposób aby zmiana nie powodowała istotnej zmiany w treści oferty, poprawić łatwo ale nie zawsze jest to dozwolone.

5

Potraktować jako omyłkę rachunkową (w połączeniu z pisarską) i poprawić. Gapowe kosztuje.

6

Marcel napisał/a:

A więc należy podejść do tego w taki sposób aby zmiana nie powodowała istotnej zmiany w treści oferty, poprawić łatwo ale nie zawsze jest to dozwolone.

Przy omyłce pisarsko - rachunkowej smile zmiana treści oferty nie ma znaczenia wink

7

bipi napisał/a:

Potraktować jako omyłkę rachunkową (w połączeniu z pisarską) i poprawić. Gapowe kosztuje.

Kosztuje, tylko dlaczego ma kosztować zamawiającego?

8

Szkoda gadać - tracę już cierpliwość jak mi wykonawca pisze do kierownika zamawiającego maila, dlaczego udzieliłem zamuwienia Wykonawcy, który nie ma odpowiedniego wpisu PKD... Niestety taki los Zamawiających wink

9

Może to taki prztyczek ze strony wykonawcy? Jakby uznał, że wszystko zrobiłeś dobrze to nazwałby to zamówieniem smile

10

Ooo ja tez bardzo lubię takie "zamuwienia" smile
U mnie ostatnio trwa batalia z Wykonawcą, który koniecznie chce mi wmówić, że jako warszawki zamawiający powinnam udzielać zamówienia tylko warszawskim firmom. Od pół roku się z nim bujam...

A wracając do moich druków to poprawiam. Dziękuję bardzo za pomoc smile