1

Temat: Można tak?

Witam. mam kolejną wątpliwość. mam umowę na "śmieci" w okresie wypowiedzenia. na moim terenie jest firma która się doposaża i lada moment będzie spełniała wymagania aby przystąpić do PN na odbiór odpadów (będzie konkurencja na rynku) szefostwo chce im dać zlecenie z wolnej ręki na odbiór do momentu aż będą gotowi, a potem łup PN. Można tak? Dajcie proszę jakąś sensowna odp. jakąś podstawę.

2

Odp: Można tak?

Nie można - podstawę do czego, że nie można ??

3

Dobrą podstawą będzie art. 17.1b.2 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny fp big_smile

4

Nie można, ponieważ nie ma ustawowych przesłanek do stosowania trybu zamówienia z wolnej ręki.
Analizując przesłanki zastosowania tego trybu wymienione w art. 67 ust. 1, w świetle Twojej sprawy, stwierdzam, że następujący punkt ww. ustępu:
1 - w zakresie tego rodzaju usług nie ma ograniczenia legalnego oraz technicznego do jednego podmiotu na rynku. Sam zaznaczasz, że na Twoim obszarze są przynajmniej dwie takie firmy
1a - odbiór odpadów nie jest usługą dla celów badawczych. Chyba?
2. nie przeprowadzono konkursu
3. bardzo dyskusyjna. Uważam, że w zaistniałej sytuacji nie ma zastosowania. Co do zachowania terminów - Nie można zrobić przetargu BZP? Pilnej sytuacji nie ma. Nic się nie pali. Co prawda obowiązek odbioru odpadów przez Gminę jest i  firma pierwsza jest "w okresie wypowiedzenia" ale to nadal nie jest pilna potrzeba w świetle stanowiska UZP.
4. nie ma zastosowania w przedmiotowej sprawie
5. do 11. włącznie nie ma zastosowania

Jedynie przesłanka art. 67 ust.1 pkt. 3 ustawy Pzp mieściłaby się w ramy sprawy. Jednak zgodnie ze stanowiskiem UZP, za pilną potrzebę nie uznaję się takich sytuacji, jakie mają właśnie miejsce. Przecież Zamawiający pozyskał wiedzę o tym, że dany podmiot nie wywiązuje się z umowy lub czyni to nienależycie odpowiednio wcześnie, by móc przygotować i przeprowadzić postępowanie w trybie podstawowym.

Dla uznania wystąpienia przesłanki nie wystarczy samo stwierdzenie, że zaszła pilna potrzeba udzielania zamówienia. Niezbędne jest dokonanie analizy, czy postępowanie jest niemożliwe do przeprowadzenia w innych trybach z uwagi na terminy .

Osobiście proponuję przeprowadzić postępowanie poniżej 14000  EUR, korzystając z uprawnienia art. 6a, zawrzeć umowę na czas prowadzenia przetargu uruchomić normalną procedurę przetargową niezależnie.

Żadnej wolnej ręki.

5 (edytowany przez kawaska 2014-04-17 07:53:24)

Ja też bym zrobiła z art. 6a.
Tyle, że skoro firma się doposaża i 'lada moment' będzie gotowa to czy można udzielić zamówienia podmiotowi, który nie jest jeszcze na to gotowy?? No ale to już niekoniecznie zamówieniowy problem.

6

Jak sebek i kawaska

7

dzięki bardzo wybiję to szfowi z głowy

8

Zgodnie z art. 6f ust. 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.2013.1399 ze zm.) można udzielić zamówienia w trybie z wolnej ręki.

"W przypadku rozwiązania umowy na odbieranie odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest obowiązany niezwłocznie zorganizować przetarg, o którym mowa w art. 6d ust. 1. W celu zapewnienia odbierania odpadów komunalnych z terenu gminy, do czasu rozstrzygnięcia przetargu, gmina zapewnia te usługi w trybie zamówienia z wolnej ręki zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych."

9

Jakbyś nie wkleił to bym nie uwierzył...

10

Już niebawem przetargi legną w gruzach na odbiór odpadów, a gminy będą zlecać jednostkom organizacyjnym.

11

Lazar napisał/a:

Zgodnie z art. 6f ust. 2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U.2013.1399 ze zm.) można udzielić zamówienia w trybie z wolnej ręki.

"W przypadku rozwiązania umowy na odbieranie odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości wójt, burmistrz lub prezydent miasta jest obowiązany niezwłocznie zorganizować przetarg, o którym mowa w art. 6d ust. 1. W celu zapewnienia odbierania odpadów komunalnych z terenu gminy, do czasu rozstrzygnięcia przetargu, gmina zapewnia te usługi w trybie zamówienia z wolnej ręki zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych."

Tak - ale -

Według art. 66 ust. 1 p.z.p. zamówienie z wolnej ręki to tryb udzielenia zamówienia, w którym zamawiający udziela zamówienia po negocjacjach tylko z jednym wykonawcą. Udzielenie zamówienia z wolnej ręki musi być uzasadnione którąś z okoliczności wskazanych w art. 67 p.z.p. Sytuacji regulowanej przez art. 6f ust. 2 u.c.p.g. odpowiada art. 67 ust. 1 pkt 3 p.z.p., który dopuszcza zamówienie z wolnej ręki, jeżeli ze względu na wyjątkową sytuację niewynikającą z przyczyn leżących po stronie zamawiającego, której nie mógł on przewidzieć, wymagane jest natychmiastowe wykonanie zamówienia, a nie można zachować terminów określonych dla innych trybów udzielania zamówienia. Zrozumiałe jest, że rozwiązanie umowy rodzi taką wyjątkową sytuację, której zamawiający nie mógł przewidzieć, a odpady komunalne nie mogą czekać, muszą być odebrane.

W tym przypadku 6f nie ma zastosowania, a szczególnie  - wolna ręka -

12

Marcel napisał/a:

Już niebawem przetargi legną w gruzach na odbiór odpadów, a gminy będą zlecać jednostkom organizacyjnym.

I tak winno być -

13

Dariuszu W. dlaczego nie ma zastosowania 6f ?

Zamawiający jest w trakcie wypowiedzenia umowy, zakładam, że nie ma czasu na przeprowadzenie PN.

14

z końcem kwietnia umowa wygasa, a ja jestem w kropce

15

Lazar napisał/a:

Zamawiający jest w trakcie wypowiedzenia umowy, zakładam, że nie ma czasu na przeprowadzenie PN.

Jeżeli zamawiający25 zakłada tak jak Ty - to ..... do dzieła

16

Lazar napisał/a:

Przeczytaj pierwszego posta - z niego wynika dlaczego 6f nie ma zastosowania...

17

Darek W. napisał/a:
Marcel napisał/a:

I tak winno być -

Nie do końca ja mam tańszą usługę u obcego niż świadczona przez własny ZGK dla zwykłych ludzi jest lepiej tak jak teraz.

18

nina napisał/a:
Darek W. napisał/a:
Marcel napisał/a:

I tak winno być -

Nie do końca ja mam tańszą usługę u obcego niż świadczona przez własny ZGK dla zwykłych ludzi jest lepiej tak jak teraz.

No tak w większości przypadków jest - ale zawsze swój to swój ..... smile i miejsca pracy są lokalnie, i jest .... jeszcze wiele innych rzeczy.