Temat: usługi artystyczne
czy z godnie z ostatnią nowelizacją (art. 4 pkt 8b)umowa taka jak o dzieło- recital sopranowy, jest wyłączona z ustawy pzp??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → usługi artystyczne
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy z godnie z ostatnią nowelizacją (art. 4 pkt 8b)umowa taka jak o dzieło- recital sopranowy, jest wyłączona z ustawy pzp??
Tak na to wychodzi.
Jak dla mnie to umowa o dzieło jest wyłączona na podstawie 4.8 a na podstawie 4.8b wyłączone są zamówienia pow. 30 000 euro do kwoty od której jest obowiązek publikacji w DUUE.
Jak dla mnie to umowa o dzieło jest wyłączona na podstawie 4.8
A z czego to wnosisz? Bo ja np. się z tym absolutnie nie zgadzam
a z art. 37a i absolutnie się nie upieram ale mam wątpliwości czy jeśli stosuje się jedno wyłączenie na podstawie art. 4.8 jest sens stosować drugie 4.8B dotyczące tego samego praktycznie. Możesz mnie przekonać BIPI.
Nie widzę np. sensu dla usług stricte qlturalnych raz stosować 4.8 a drugim razem 4.8b - przepis jest dla mnie czytelny: dla zamówień na usługi z zakresu qltury ustawy nie stosuje się do wartości 135/207 kOjro (nic nie ma, że od 30kOjro) - po co sobie utrudniać.
Poza tym nie znalazłem art. 37a
Ale cały czas mnie nurtuje dlaczego właśnie umowy o dzieło są wyłączone z 4.8?
Nie dopisałam,że to dotyczy :
Art. 2. W ustawie z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej (Dz. U. z 2012 r. poz. 406) po rozdziale 4 dodaje się rozdział 4a w brzmieniu:
Art. 37a. Podmiot prowadzący działalność kulturalną, udzielając zamówienia, o którym mowa w art. 4 pkt 8b ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych, którego wartość przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 30 000 euro, zamieszcza ogłoszenie o udzielanym zamówieniu na swojej stronie podmiotowej Biuletynu Informacji Publicznej.
No dobra a co stoi na przeszkodzie aby do 30 000 stosować 4.8 dla kultury jak jedno jak i drugie jest zwolnione. Jest sens dopiero jak przekroczy 30 000 euro bo wówczas jest to dosłowne zwolnienie z którego można skorzystać i nie przeprowadzać przetargu.
Ale cały czas mnie nurtuje dlaczego właśnie umowy o dzieło są wyłączone z 4.8?
Może inaczej, wyłączone zamówienia m.in.umowa o dzieło
ok umowa o dzielo na recital sopranowy wylaczona z ustawy pzp- czy to oznacza ze nie ujmuje tego w sprawozdaniu rocznym???
ktoś podpowie?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc