1

Temat: Poświadczenia, wystawione w trakcie zakończonej umowy PILNE !

Wykonawca złożył wykaz wykonanych dostaw. Część z nich już wykonał, część jeszcze trwa.
Na wezwanie uzupełnił referencje:

do zamówień wykazanych nadal trwających (umowy np. roczne, dwuletnie), uzupełnił jak należy referencje że nadal wykonuje, wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed terminem składania ofert

ALE co do dostaw rocznych które trwały np od 01.01.2013 do 31.12.2013 dał referencje np z lipca 2013 roku czyli wystawione w trakcie wykonywania umów

wezwać już nie mogę, wykluczyć?

Rozporządzenie mówi że ma być wykaz WYKONANYCH lub WYKONYWANYCH itd. + Poświadczenia że ZOSTAŁY WYKONANE lub SĄ WYKONYWANE (+ wymóg nie starsze niż 3 mce)

Wychodzi że wykonawca dał ref z lipca że wtedy wykonywał dobrze, ale czy do grudnia czegoś nie nawalił? czy WYKONAŁ NALEŻYCIE czy tylko do LIPCA WYKONYWAŁ NALEŻYCIE ??

2

Odp: Poświadczenia, wystawione w trakcie zakończonej umowy PILNE !

p.s. generalnie zasadą przecież jest że o referencje (poświadczenia) występuje się PO zrealizowaniu a nie w trakcie

w takim razie dlaczego jak skończył wykonywać w grudniu 2013 nie wystąpil o potwierdzenie że całość wykonał należycie???

3

Trzeba wezwać o wyjaśnienia, być może jet błąd w treści, ja tak właśnie ostatnio miałem, zwracałem się do wystawcy poświadczenia jak również samego wykonawcy.

4

wraz z uzupełnieniem wykonawca juz mi jasno napisał że umowa jest zakończona 31.12.2013 r. ale referencje dał z lipca. generalnie oświadczenia są oczywiste. ;/;/ co z nim zrobić??

wymagane były min. 2 dostawy, dobre wydają się tylko te które wykonuje nadal do sierpnia 2014 ale uzupełnił nowe... sęk w tym że otwarcie ofert było koniec kwietnia, a nowe referencje są z maja czyli z daty wezwania do uzupełnienia...
jednak tu bym uznała bo dotycząc umowy trwającej od 2013 roku, i skoro nie wystąpiły przeszkody do potwierdzenie należytego wykonywania w maju, to rozumiem że takich przeszkód nie było tez w kwietniu....

ale co z tymi co się skończyły a referencje dał z półmetka wykonywania;/

5

Mi bardziej chodziło o to (nie wiem co jest dokładnie w treści referencji) że może być błędna data wystawienia.

6

janeg napisał/a:

a nowe referencje są z maja czyli z daty wezwania do uzupełnienia...
jednak tu bym uznała bo dotycząc umowy trwającej od 2013 roku, i skoro nie wystąpiły przeszkody do potwierdzenie należytego wykonywania w maju, to rozumiem że takich przeszkód nie było tez w kwietniu....

/

I tak jest ok

janeg napisał/a:

ale co z tymi co się skończyły a referencje dał z półmetka wykonywania;/

Jeżeli już raz wezwałaś do uzupełnienia, to jest "po ptakach"