1

Temat: Uzupełnienie czy wyjaśnienie

1. W PN na remont sali widowiskowej wykonawca złożył formularz ( przygotowany przeze mnie ) dot. informacji o przynależności lub nie - do grupy kapitałowej.
W tym formularzu namieszał. Wpisał że należy do grupy a w miejscu gdzie miał podać listę wpisał - nie dotyczy.
czy "lista lub informacja" podlega uzupełnieniu?

2. W całej ofercie inny wykonawca poprzystawiał ( wszędzie ) pieczęć "firmową (z danymi nazwa firmy, imię i nazwisko, adres ) i podpisał się nieczytelnie.
czy mogę wezwać go do wyjaśnienia czyj podpis widnieje na pieczęci? ( wykonawcy czy innej osoby?)

2

Odp: Uzupełnienie czy wyjaśnienie

1. nie lepiej wyjaśnić? wezwiesz do uzupełnienia i znowu zagmatwa. oświadczenie podlega uzupełnieniu
2. jeżeli pieczęć jest imienna to co chcesz wyjaśniać?

3

odnośnie pieczęci, to nie jest pieczęć imienna. Jest to pieczątka firmowa, nagłówkowa ale jest w nazwie tej firmy imię i nazwisko. Podpis na niej jest nieczytelny. Nie mam pewności, kto złożył podpis.

4

I sądzisz, że ktoś inny mógłby podpisać ofertę niż osoba wymieniona w treści pieczęci? To tak, jakby wszyscy na świecie mieli obowiązek podpisywać się z imienia i nazwiska.  Nie brnęłabym w wyjaśnianie, ale zrób jak uważasz.

5

Po to są wyjaśnienia, jeżeli z podpisu nie jesteście wstanie dojść kto podpisał to wyjaśnicie.

6

Wynika z tego, że to działalność gospodarcza i podpisał się ten, co prowadzi działalność. IMO, tylko dla Twojego spokoju można poprosić o wyjaśnienia - ale i tak uważam to za zbędną czynność.

7

dzięki, myślę podobnie....ale z tzw. ostrożności i świętego spokoju wyjaśnić bezpieczniej.