Temat: zachowany termin?
W został wezwany do uzupełnienia oferty. Wadium wymagałam. termin był do piątku ( 29.08 ). W piątek uzupełnienie wpłynęło jedynie na email. Dzisiaj dotarła wersja pocztą. Uważam że termin powinnam zaliczyć, prawda?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W został wezwany do uzupełnienia oferty. Wadium wymagałam. termin był do piątku ( 29.08 ). W piątek uzupełnienie wpłynęło jedynie na email. Dzisiaj dotarła wersja pocztą. Uważam że termin powinnam zaliczyć, prawda?
A jak miałaś w piśmie sformułowane dostarczenie uzupełnienia ??
w piśmie podałam termin uzupełnienia 28 sierpnia. Ale w SIWZ mam zapis że oczywiście email ale dokumenty uzupełniane muszą dotrzeć w formie pisemnej, zgodnie z rozporządzeniem w spr rodz. dok.
Jeśli w wezwaniu do uzupełnienia oświadczeń, dokumentów lub pełnomocnictw wskazałaś wyraźnie, że wykonawca powinien przesłać przedmiotowe dokumenty pisemnie oraz faksem do określonego terminu, wówczas wystarczające jest, że wykonawca w wymaganym terminie dostarczy Ci dokumenty w formie faksowej, a oryginały prześle w terminie późniejszym.
Wszystko zależy od zapisów SIWZ.
w wezwaniu do uzupełnienia nie wpisuję w jakiej formie powinny być uzupełnione dokumenty.
W siwz mam taki zapis:
"8. Do oświadczeń, dokumentów oraz pełnomocnictw uzupełnianych na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy stosuje się formę określoną w § 7 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form w jakich dokumentny te mogą być składane (Dz.U. z 2013r., poz. 231). Nie istnieje zatem możliwość uzupełnienia w/w dokumentów i pełnomocnictw za pośrednictwem faxu lub poczty elektronicznej bez opatrzenia ich przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pośrednictwem ważnego kwalifikowanego certyfikatu."
Wykonawca otrzymał wezwanie do uzupełnienia emailem i emailem przesłał uzupełnienie w terminie. Właściwe dokumenty dotarły następnego dnia
Wykluczyć!
jeśli przyjmę opcje wykluczyć to co z wadium? chyba oddam
Wadium oddaj.
Oddać!
a na pewno nie da się uratować tego terminu mam mało czasu na realizację zamówienia a Wykonawca może po złości złożyć odwołanie i się zacznie. Nie wiem co zrobić
Nie da się uratować z zastrzeżeniem powyższego co pisałem w #4
no właśnie w wezwaniu nie pisałam o formie uzupełnienia. Podałam termin na uzupełnienie. Reszta wynika z zapisów SIWZ
Liczy się forma jaką określono w SIWZ nie w wezwaniu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc