Temat: rażaco niska cena - wyjaśnienia wykonawcy
Witam
Mam problem jak zwykle z interpretacją wyjaśnień wykonawcy w sprawie rażąco niskiej ceny.
Myślę, że decyzja o wzywaniu wykonawcy nie jest tak problematyczna co podjęcie decyzji : uznajemy czy też odrzucamy.
Mam PN na prace projektowe nieskomplikowane - w częściach. W jednej części wartość szacunkowa 5 000 zł brutto. Oferta złożona - 1 000 zł brutto.
Wezwałam do wyjaśnień i dostałam:
- czynności związane z projektowaniem wykonam sam (właściciel ) po godzinach funkcjonowania biura co zmniejszy koszty robocizny
- biuro posiada własny budynek oraz transport, dzięki czemu nie ma comiesięcznych kosztów utrzymania biura
- cena jest ceną promocyjną na rozpoczęcie roku i wiąże się z mniejszą ilością zamówień , zleceń
projekty dot. przedmiotu zamówienia znajdują się blisko biura co obniża koszty wizji lokalnej, pomiarów itp
- przedmiot zamówienia obejmuje trzy zadania które są zlokalizowane w jednej miejscowości co skraca czas pracy nad projektami i obniża cenę.
No i co z tego, że to na wykonawcy ciąży udowodnienie, że cena nie jest rażąco niska, jak to zamawiający musi stwierdzić czy przekonały go wyjaśnienia czy też nie.
A prawdę mówiąc pojęcia nie mam czy mnie to przekonuje.
Czy szanowne grono zamawiaczy by uznało ???
klakier