1

Temat: zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Wykonawca nie dołączył do oferty wymaganego harmonogramu. Na tej podstawie zostanie odrzucony, gdyż  treść oferty nie odpowiada treści siwz. Wykonawca nie dołączył także zaświadczenie z US. Nie wzywałam go do uzupełnienia, gdyż mimo złożenia zaśw. i tak by podlegał odrzuceniu. Czy w zawiadomieniu odpisać całą tą sytuację?

2

Odp: zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Tak, dla przejrzystości postępowania.

3

Koniecznie - uzasadnienie faktyczne musi być.

4

Z odrzuceniem za brak harmonogramu, to radzę uważać - widziałem parę wyroków, mówiących, że brak harmonogramu nie powoduje odrzucenia oferty. Było to jakiś czas temu i od tamtej pory wymagam harmonogramu albo przed zawarciem umowy albo kilka dni po zawarciu (bezpieczniej).

5

A co zrobić w sytuacji, kiedy wykonawca nie dołączył do oferty ostatniej strony formularza ofertowego? Wykonawca dołączył 2 strony z 3. Na 3ciej miał udzielić informacji o podwykonawcach, inf.o tajemnicy przedsiębiorstwa oraz pieczątka i podpis wykonawcy. Dwie pierwsze strony zostały tylko zaparafowane. Odrzucić na podstawie art. 89 ust 1 pkt 8? To jest ta sama oferta, w której jest brak harmonogramu. Czy w takim razie w zawiadomieniu opisujemy te dwie zaistniałe sytuacje?

6

Tak, opisz wszystkie zaistniałe sytuacje.

7

Jeszcze jedno pytanie, w ceidg występuje pełnomocnik przedsiębiorcy, zakres pełnomocnictwa: pełne- nieograniczone. Pełnomocnik ten podpisywał  ofertę, czy w tym w przypadku musi jeszcze składać pełnomocnictwo w oryginale?

8

Nie ma potrzeby, skoro widnieje w CEiDG.

9

A czy o omyłce rachunkowej informujemy wykonawcę odrzuconego?

10

Nie.

11

Z tym pełnomocnictwem to ja się nie zgodzę - tylko w przypadku pełnomocnictwa ustawowego (prokury) nie żądasz dokumentu pełnomocnictwa.

12 (edytowany przez Marcel 2015-01-22 13:33:09)

No a co z tym:

Od 1 stycznia 2012 roku we wniosku o wpis do CEIDG przedsiębiorca może określić dane pełnomocnika upoważnionego do prowadzenia jego spraw. W zakresie wskazanym we wpisie przedsiębiorcy w CEIDG, nie jest wymagane posługiwanie się odrębnym dokumentem pełnomocnictwa wobec organów administracji publicznej. Organy te z urzędu potwierdzają w CEIDG upoważnienie pełnomocnika do prowadzenia sprawy w imieniu przedsiębiorcy

W związku z tym, że w tym przypadku nie ma obowiązku złożenia dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa, nie wystąpi również obowiązek zapłaty opłaty skarbowej.

Powyższe nie ma zastosowania w sprawach prowadzonych na podstawie Ordynacji podatkowej oraz ustawy o kontroli skarbowej.

Do CEIDG można wpisać tylko pełnomocników już ustanowionych zgodnie z odrębnymi przepisami (np. Kodeks cywilny, Kodeks postępowania administracyjnego i inne) oraz w formie przewidzianej tymi przepisami. Samo wskazanie pełnomocnika w CEIDG nie jest równoznaczne z jego ustanowieniem. Pełnomocnictwo wymaga stosownej formy pisemnej, którą może okazać się pełnomocnik.

Pełnomocnikiem przedsiębiorcy może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych. Na podstawie art. 33 § 3 KPA pełnomocnik zobowiązany jest każdorazowo dołączyć do akt załatwianej sprawy oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat, radca prawny, rzecznik patentowy, a także doradca podatkowy mogą sami uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa. Dokument ten bez względu na formę, treść i nazwę podlega opłacie skarbowej w wysokości 17 PLN. W przypadku, gdy pełnomocnictwo udzielane jest małżonkowi, wstępnemu, zstępnemu lub rodzeństwu dokument taki podlega zwolnieniu z opłaty skarbowej."
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11801

13 (edytowany przez bipi 2015-01-22 13:35:02)

Ale co to ma do pełnomocnictwa z CEiDG???

14

W KRS, żeby wpisać prokurę trzeba ją złożyć na piśmie. W CEiDG dane wpisuje przedsiębiorca i nie jest to przez nikogo weryfikowane. Zgodnie z kc pełnomocnictwo do czynności prawnej (tutaj złożenie oświadczenia woli) musi być co najmniej w takiej formie jak wymagana czynność (art. 82.2 Pzp forma pisemna pod rygorem nieważności). Wzywać do uzupełnienia!

15

Przyznam że nie miałem jeszcze pełnomocnika wpisanego w CEiDG, tak jak to bywa w przypadku prokury w KRS, dlatego też pewny nie jestem jak to potraktować, uważałem że wpisanie w CEiDG pełnomocnika  "na sztywno" jest ok.

16

Też bym wezwał. Pamiętam, że kiedys pytałem radcę i kazał wezwać do uzupełnienia.

17

Marcelku - byłoby ok, jeśli procedura wpisu była taka jak w KRS. W CEIDG nie ma żadnej weryfikacji, ponieważ sam przedsiębiorca "tworzy" wpis.

18

OK.

19

bipi napisał/a:

Z odrzuceniem za brak harmonogramu, to radzę uważać - widziałem parę wyroków, mówiących, że brak harmonogramu nie powoduje odrzucenia oferty. Było to jakiś czas temu i od tamtej pory wymagam harmonogramu albo przed zawarciem umowy albo kilka dni po zawarciu (bezpieczniej).

I BARDZO SŁUSZNIE !! popieram żądanie harmonogramu na etapie składania oferty naprawdę grubo na wyrost a jak nie będzie go można wprowadzić np. z powodów administracyjnych to cały harmonogram w łeb