1

Temat: Zmiana stawki VAT

Obecnie jesteśmy w trakcie procedury przetargowej na wykonanie odcinka sieci wodociągowej. Zadanie związane jest z infrastrukturą związaną z budownictwem mieszkaniowym i VAT na dzień dzisiejszy to 7%. Ale podobno ma się to zmienić od 1 stycznia 2008 i 7% VAT ma być na budownictwo społeczne. Czy ktoś ma może jakieś informacje na ten temat bo jeżeli będzie Zmiana stawki to wolę przesunąć termin składania ofert na styczeń niż później się zastanawiać czy umowę mogę zmienić na podst. art. 144.1 czy też nie.

2

Odp: Zmiana stawki VAT

nie musisz przesuwać terminu otwarcia na styczeń - 7% VAT stosuje się dla infrastruktury towarzyszącej (przepisy przejściowe do końca 2007 r.) taki jest zapis i jeżeli przewidujesz wykonanie w 2008 r. to już teras zapisujesz że VAT mają liczyć wg stawki 22%

3

danaug napisał/a:

... jeżeli przewidujesz wykonanie w 2008 r. to już teras zapisujesz że VAT mają liczyć wg stawki 22%

I tak zrobiłem - przesłałem do wykonawców i zamieściłem w internecie informację że mają liczyć VAT wg stawki 22%. A tu nagle nowe informacje, że w Brukseli ustalono, że Polska może stosować obniżone stawki do końca 2010 r. Jaką stawkę ma przyjąć wykonawca jeżeli składa ofertę w grudniu br. 22%? bo nie ma oficjalnych przepisów które odwoływałyby zapis art. 146 ustawy o podatku od towarów i usług

4

To samo miałam wprawdzie na inną usługę, w konsekwencji kilku wykonawców złożyło mi na 3% a jeden do 30.04.2008 policzyl 3% a na reszte umowy 7% wobec czego z automatu cena mu poszła w górę.
Odrzuciłam tamtych co dali po 3% bo jakby celowo zaniżyli oferty właśnie licząc że się zmieni.
Też słyszałam że bruksela coś tam  ustaliła ale faktycznie nie ma obowiązujących  na dzień dzisiejszy przepisów, które by odwoływały art 146.