1

Temat: Brak STWiOR

W przetargu na roboty budowlane - tj. remont chodników, nie mieliśmy załączonych do SIWZ Specyfikacji TWiOR.  Do opisu  zamówienia dołączyliśmy jedynie przedmiary.
RIO kontroluje postępowania. Co nam grozi za Brak SWIORu ?

2

Odp: Brak STWiOR

Naruszenie art. 31.1 Pzp - jaka kara - nie wiem wink

3

wiem - naruszenie sad  ale właśnie  co dalej sad

4

Może są łaskawi, a może przeoczą wink

5

Myślę, że tak źle nie będzie - musieliby wykazać, że utrudniło to uczciwą konkurencję:
ustawa o odpowiedzialności za naruszenie finansów publicznych: art. 17
(...)1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest niezgodne z przepisami o zamówieniach publicznych:
1) opisanie przedmiotu zamówienia publicznego w sposób, który mógłby utrudniać uczciwą konkurencję(...)

6

Pogrożą palcem i na tym powinien być koniec.

7

Nic ci nie zrobią. Pewnie każą prowadzić przetarg zgodnie z przepisami Pzp. Co innego odpowiedzialność dyscyplinarna pracownika odpowiedzialnego za naruszenie przepisu smile

8

dziękuję Wam wszystkim smile Czy nie sa groźni? przetargi sprawdza mi specjalista ds. zamówień publicznych z 15 letnim doświadczeniem praktycznym w UM sad

9

Groźni są zawsze - pytanie jakie mają wytyczne i jakimi są ludźmi wink

10

Jeżeli w jednym postępowaniu to mogą rzeczywiście pogrozić palcem ale jak nagminnie to może być niedobrze bo tego braku raczej nie obronisz

11

raczej nie obronię. Nie ma znaczenia fakt, że są to  roboty dla których nie jest wymagane pozwolenie... Musze czekać

12

Nie ma znaczenia...

13

każda robota budowlana musi być opisana stwior bez względu na wydawane decyzje administracyjne a przedmiar robót prawidłowo sporządzony musi być z  kolumną z odniesieniem  do stwior o ile jest udostępniany wykonawcom

14

Ale już przedmiar nie musi być elementem OPZ zawsze wink