Temat: Brak STWiOR
W przetargu na roboty budowlane - tj. remont chodników, nie mieliśmy załączonych do SIWZ Specyfikacji TWiOR. Do opisu zamówienia dołączyliśmy jedynie przedmiary.
RIO kontroluje postępowania. Co nam grozi za Brak SWIORu ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Nieprawidłowości, kontrola i odpowiedzialność w zamówieniach publicznych → Brak STWiOR
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W przetargu na roboty budowlane - tj. remont chodników, nie mieliśmy załączonych do SIWZ Specyfikacji TWiOR. Do opisu zamówienia dołączyliśmy jedynie przedmiary.
RIO kontroluje postępowania. Co nam grozi za Brak SWIORu ?
Naruszenie art. 31.1 Pzp - jaka kara - nie wiem
wiem - naruszenie ale właśnie co dalej
Może są łaskawi, a może przeoczą
Myślę, że tak źle nie będzie - musieliby wykazać, że utrudniło to uczciwą konkurencję:
ustawa o odpowiedzialności za naruszenie finansów publicznych: art. 17
(...)1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest niezgodne z przepisami o zamówieniach publicznych:
1) opisanie przedmiotu zamówienia publicznego w sposób, który mógłby utrudniać uczciwą konkurencję(...)
Pogrożą palcem i na tym powinien być koniec.
Nic ci nie zrobią. Pewnie każą prowadzić przetarg zgodnie z przepisami Pzp. Co innego odpowiedzialność dyscyplinarna pracownika odpowiedzialnego za naruszenie przepisu
dziękuję Wam wszystkim Czy nie sa groźni? przetargi sprawdza mi specjalista ds. zamówień publicznych z 15 letnim doświadczeniem praktycznym w UM
Groźni są zawsze - pytanie jakie mają wytyczne i jakimi są ludźmi
Jeżeli w jednym postępowaniu to mogą rzeczywiście pogrozić palcem ale jak nagminnie to może być niedobrze bo tego braku raczej nie obronisz
raczej nie obronię. Nie ma znaczenia fakt, że są to roboty dla których nie jest wymagane pozwolenie... Musze czekać
Nie ma znaczenia...
każda robota budowlana musi być opisana stwior bez względu na wydawane decyzje administracyjne a przedmiar robót prawidłowo sporządzony musi być z kolumną z odniesieniem do stwior o ile jest udostępniany wykonawcom
Ale już przedmiar nie musi być elementem OPZ zawsze
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc