1

Temat: oszacowanie a rażąco niska cena

Witam, proszę o pomoc. PN, poniżej progów, dostawa.cena oszacowana na podst. informacji ze stron intern. - 164500 zł. wpłynęły 3 oferty. 1 cena 65650, 2 cena 76700, 3 cena 103320.
czyli wszystkie nie dość że dużo poniżej kwoty oszacowanej, to jeszcze poniżej progu 30tys. hmm
sprawdziłam oszacowanie, faktycznie ceny są zgodne z tymi w necie. wykonawcy zaoferowali dużo niższe ceny ze względu na ilość zamówionego towaru. w hurcie opłaca się bardziej niż w detalu, czego nie wzięliśmy pod uwagę przy oszacowaniu. no i teraz moje wątpliwości:
czy muszę wzywać wykonawców do wyjaśnień odnośnie ceny?czy mam taki obowiązek zgodnie z art. 90.1?? wg mnie sprawa jest oczywista, nie budzi moich wątpliwości niska cena, wiem, że firma ta najtańsza wykona zamówienie. tylko czy potem kontrola się nie przyczepi że należało wezwać do wyjaśnień?
bardzo proszę o pomoc.

2 (edytowany przez Darek W. 2015-03-12 09:07:33)

Odp: oszacowanie a rażąco niska cena

... lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert - a tu nie jest niska zapewne - więc nie musisz ... oraz ... Jeżeli cena oferty wydaje się rażąco niska w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzi wątpliwości zamawiającego - czy tu będzie budzić Twe wątpliwości ?? - że tak powiem - po co ma budzić Twe wątpliwości - skoro najniższa od średniej nie będzie niższa niż 30 %

3

No właśnie i tutaj rodzi się interpretacja przepisów z której wynika że wystarczy zaistnienie jednej z przesłanek to wzywać do wyjaśnienia trzeba z czym się nie zgadzam do końca.
Teraz też miałem przetarg, średnia ofert ok, ale odbiegały o więcej niż 30% od wartości zamówienia, niestety wzywałem.

4

jak dla mnie jeżeli zachodzi chociaż jedna z tych dwóch przesłanek to trzeba wezwać.

5

No właśnie, niby czytelne lecz nie do końca, a zdania są podzielone, zarówno wśród zamawiających jak i szkolących.

6

no właśnie sad zależy mi na czasie, więc wolałabym nie wzywać, bo wiadomo że to co najmniej tydz zajmie. ale z drugiej strony nie chcę, żeby potem ktoś się przyczepił o taką rzecz

7

Nie wzywaj.

8

a jakie mogą być ewentualne konsekwencje tego że nie wezwę?

9

Też chciałbym to wiedzieć, wezwałem w moim przypadku "dla świętego spokoju", poczekajmy na wyroki wink

10

dobra, to ja nie wzywam, a jak mnie ukarzą to wam napiszę big_smile dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Po ustaleniach z innymi członkami komisji przetargowej zrobiłam zapis w protokole z wyboru ofert, odnośnie tych wątpliwości odnośnie ceny, a raczej ich brakiem;)

11 (edytowany przez piotr66 2015-03-12 10:32:16)

Myślę, że wszystkim jest znana opublikowana na stronie UZP opinia z 19.10.2014 r. dotycząca rażąco niskiej ceny.  Na szkoleniach nie spotkałem innej interpretacji aniżeli ta.
Całości przytaczać nie trzeba, ale może warto ostatni akapit:
"Reasumując, jeżeli zamawiający ma uzasadnione wątpliwości co do możliwości realizacji przedmiotu zamówienia za zaoferowaną przez wykonawcę cenę, wówczas wzywa, w trybie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, wykonawcę do złożenia wyjaśnień, przy czym zamawiający ma obowiązek wszczęcia procedury wyjaśniającej w przypadku, gdy cena oferty jest niższa o 30% od wartości zamówienia lub 30% średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert. Wystosowanie wezwania w trybie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp oznacza dla wykonawcy obowiązek wykazania, iż zaproponowana przez niego cena nie ma charakteru rażąco niskiej. "
Chyba warto podkreślić zapis, że "...zamawiający ma obowiązek...".
Co do przedłużenia, nie jest ono takie duże jakby się wydawało. Ja w każdym razie wzywam.

Jeszcze jeden zapis z tej opinii UZP:
"Powyższa regulacja nakłada na zamawiającego obowiązek wszczynania procedury na podstawie art. 90 ust. 1 ustawy Pzp, w każdym przypadku, gdy zamawiający ustali, że zachodzi co najmniej jedna z wymienionych w tym przepisie okoliczności. Przy czym, wezwanie do złożenia wyjaśnień odnośnie ceny ofertowej, która zdaje się być rażąco niska, gdyż zachodzi w stosunku do niej jedna z wyżej wymienionych okoliczności, nie przesądza, że cena danej oferty jest rażąco niska. Przepis art. 90 ust. 1 ustawy Pzp nie zawiera bowiem definicji rażąco niskiej ceny, ale wymienia niektóre okoliczności, jakie mogą na rażąco niską cenę wskazywać, w których procedura wyjaśniania oferty powinna mieć zastosowanie. O tym, czy oferta jest rzeczywiście rażąco niska, rozstrzyga zamawiający w odniesieniu do konkretnego przypadku, w oparciu o posiadane materiały, w szczególności wyjaśnienia wykonawcy i załączone przez niego dokumenty, oceniane w kontekście właściwości przedmiotu zamówienia będącego przedmiotem postępowania. "

12

aaaa no dobra. wzywam i będzie święty spokój. chyba że jakieś bzdury w wyjaśnieniach napiszą albo w ogóle nie złożą wyjaśnień sad

13

jak nie złożą i tak się procedura przedłuży bo będziesz znów czekać 5 dni, bardzo nam tym ułatwili

14

Od interpretacji zamawiającego zależy ocena tego co wykonawca napisze w wyjaśnieniach. Jeśli nie odpowiedzą to niestety wydłuży bo oferta jest odrzucona.
Ale z innej beczki pytanie, ile razy odrzucaliście oferty bo nie było wyjaśnień dotyczących rażąco niskiej ceny?
Albo mam takich dobrych wykonawców, albo jakiś dar wink bo jak do tej pory z tytułu badania rażąco niskiej ceny nie odrzuciłem nikogo! A zdarzyło się postępowanie że na 15 ofert wzywałem 7 i wszyscy w wyznaczonym terminie złożyli stosowne wyjaśnienia.

15

U mnie zawsze składają smile

16

A co w przypadku jeśli zamawiający nie wezwie do wyjaśnień, pomimo dużej różnicy w porównaniu z innymi ofertami i wartością szacowaną? Czy inni wykonawcy mogą coś zrobić?

17

Oczywiście że mogą, albo wniosą odwołanie albo informację o czynności niezgodnej z przepisami, wszystko zależy od wartości zamówienia, trzeba jeszcze patrzeć na organy kontrolne.