1

Temat: Kontrola - zarzut niedopełnienia warunkó umowy.

Witam !
W ubiegłym roku przeprowadziłem postępowanie przetargowe - przetarg nieograniczony na dostawę.

Termin realizacji dostawy 21 dni od podpisania umowy.

Dostawa odbyła się w terminie określonym w umowie,a przekazanie zakupionych materiałów za pomocą dokumentu WZ a nie tak jak wymagano w umowie na FV.

Aktualnie jestem w czasie kontroli wewnętrznej i postawiono mi zarzut niewypełnienia jednego z warunków umowy
"...Zamawiający potwierdzi odbiór materiałów na fakturze wystawionej przez Wykonawcę w ciągu jednego dnia od daty dostarczenia materiałów"

W związku z tym iż sprzedającemu padł system komputerowy wystawiania fv a prowadził głownie ewidencję elektroniczną Fv wystawił z datą sprzedaży kilka dni później (10).

Teraz kontrolujący podważa dokument WZ ze jest niezgodny z umową i chce naliczyć karę za te 10 dni opóźnienia.

Jest jakaś linia obrony ? Macie jakiś pomysł ?

2

Odp: Kontrola - zarzut niedopełnienia warunkó umowy.

Liczą się fakty, a nie "papiery". Jeżeli dostawa odbyła się w terminie i została potwierdzona pisemnie (bez znaczenia ma tu forma: Fv czy Wz) - to wszystko jest ok. Z punktu widzenia prawa cywilnego umowa została wykonana. Forma potwierdzenia wykonania umowy ma drugorzędne znaczenie, a w Twoim przypadku żadnego. Jeżeli kontrolujący podważa dokument WZ że jest niezgodny z umową i chce naliczyć karę za te 10 dni opóźnienia to tylko pogratulować  mu pomysłu - niech nalicza. Wykonawca w sądzie ma sprawę wygraną i wtedy kontrolujący będzie miał problem. Zapytaj kontrolującego za co to będzie kara: za opóźnienie w wykonaniu umowy, czy za opóźnienie w wystawieniu faktury? Zarówno jedno, jak i drugie nie wchodzi tutaj w grę - to jasne jak słońce: brak podstaw.

3 (edytowany przez Darek W. 2015-05-13 07:09:26)

Nic dodać nic ująć - w punkt Miras.

4

dzięki jestem troszkę spokojniejszy, teraz tylko pozostaje czekać na decyzje Pani kontroler,
i jakie podejmie kroki w stosunku do mnie.

5

długo czekać nie trzeba było, w załączeniu treść pisma:

"Po zakończonej w dniu  12.05.2015r. w ............  kontroli problemowej, obejmującej swoim zakresem między innymi kontrolę racjonalności wydatkowania środków finansowych w ramach par. 3020  niespójność pomiędzy datą wystawionego dokumentu magazynowego -  Wz (wydanie zewnętrzne towaru z magazynu) nr ........./2014 z dnia 26.11.2014r., a datą sprzedaży tj. 2014-12-09  podaną na fakturze VAT nr ...../2014 z dnia 2014-12-09. Powyższe dokumenty związane są z realizacją Umowy nr ................../2014 z dnia 05.11-2014r., zawartej pomiędzy ..........a ............, której przedmiotem jest dostawa ...........

W związku z powyższym  uprzejmie proszę o udzielenie pisemnej odpowiedzi na pytanie:
- z czego wynika powstała różnica pomiędzy datą sprzedaży podaną na fakturze, a datą dokumentu Wz?"

Rozumiem, że śmiało mogę opisać iż zgodnie z dokumentem wz z dnia uznałem żę umowa na dostawę... została wykonana prawidłowo.
Różnica pomiędzy datą sprzedaży na dokumencie wz a datą  sprzedaży na fakturze wynika opóźnienia wystawienia fv przez sprzedającego. Opóźnienie to było spowodowane brakiem możliwości wystawienia fv w prawidłowym okresie.

6

... jak najbardziej. Jeszcze raz: liczy się dzień w którym faktycznie umowa została wykonana. Ja jako Wykonawca mogę wystawić fakturę nawet za 100 dni i to nie zmienia faktu, że z punktu widzenia prawa cywilnego umowa została wykonana wtedy kiedy została wykonana (co najwyżej grozi mi odpowiedzialność karno-skarbowa).