Temat: Termin płatności jako drugie kryterium
czy dopuszczalne jest przyjecie Terminu płatności jako drugie kryterium przez jednostke sektora finansów publicznych??? PILNE
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy dopuszczalne jest przyjecie Terminu płatności jako drugie kryterium przez jednostke sektora finansów publicznych??? PILNE
tak
Przedziały
Powyżej 7 dni do 14 dni 1 pkt
od 15 dni do 21 dni 2 pkt
od 22 dni do 30 dni 3 plt
takie coś przejdzie?
przejdzie ale ja ustaliłam tak:
14 dni - 0
21 - 1
30 - 2
Moim zdaniem przedziały to złe rozwiązanie. Wykonawcy, którzy zaoferują 22 i 30 dni dostaną tyle samo punktów. Jaki jest więc sens w oferowaniu maksymalnego terminu płatności?
Ja zastosowałbym wzór: (termin badany - termin min) / (termin max - termin min) - z jednoczesnym określeniem minimalnego i maksymalnego terminu płatności.
czytałem że przy kontroli trzeba będzie udowodnić że drugie kryterium przynosi oczywisty zysk dla zamawiającego a jeżeli się tego nie udowodni, a oferta droższa cenowo zostanie wybrana mogą byś wyciągane konsekwencje z nieoszczędnego wydatkowania środków
czytałem że przy kontroli trzeba będzie udowodnić że drugie kryterium przynosi oczywisty zysk dla zamawiającego
A gdzie to wyczytałeś?
czytałem że przy kontroli trzeba będzie udowodnić że drugie kryterium przynosi oczywisty zysk dla zamawiającego a jeżeli się tego nie udowodni, a oferta droższa cenowo zostanie wybrana mogą byś wyciągane konsekwencje z nieoszczędnego wydatkowania środków
No właśnie gdzie? - zapodaj autora
Przy założeniu że 30 dniowy termin to maksimum tego co możemy żądać i standard w płatnościach to skracanie tego terminu do 7 dni to działanie na swoją szkodę.
generalnie nawet szkoleniowcy mówią, że kryteria przenoszą się na kasę i trzeba być rozsądnym w ich ustalaniu, co z tego jak np. szkoła zrobi postępowanie na ławki, da kryterium termin dostawy i do września będą stały w sali nieużywane - a kasa będzie wydana na tego co dostarczy wcześniej...
Przy założeniu że 30 dniowy termin to maksimum tego co możemy żądać i standard w płatnościach to skracanie tego terminu do 7 dni to działanie na swoją szkodę.
Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
Tylko po co, skoro można mieć za to darmo i narzucić 30 dniowy termin?
No ale to jest max wynikający z przepisów. I co , dopuścisz termin płatności 7 dni?
Oczywiście jest możliwe zastosowanie takiego kryterium tylko dzięki niemu nic nie zyskujesz - nie możesz dać więcej niż 30 dni, jedynie tracisz bo wykonawcy w tej sytuacji mogą złożyć oferty z terminem płatności do 7 dni. Oczywiście wtedy oferta musi być odpowiednio tańsza żeby wygrała z ofertą zawierającą termin płatności 30 dni ale wg mnie gra nie warta świeczki.
jestem za - pomyśleć za innym kryterium - a tu na sztywno dać ilość dni terminu płatoności
Darek W. napisał/a:Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
A po to, że jest to obiektywne kryterium, i które musi być wg. tej tzw. ustawy.
No ale to jest max wynikający z przepisów. I co , dopuścisz termin płatności 7 dni?
Oczywiście jest możliwe zastosowanie takiego kryterium tylko dzięki niemu nic nie zyskujesz - nie możesz dać więcej niż 30 dni, jedynie tracisz bo wykonawcy w tej sytuacji mogą złożyć oferty z terminem płatności do 7 dni. Oczywiście wtedy oferta musi być odpowiednio tańsza żeby wygrała z ofertą zawierającą termin płatności 30 dni ale wg mnie gra nie warta świeczki.
warta nawet znicza - np. termin płatności faktury dla wykonawcy ? 10 %, będzie oceniane na zasadzie maksymalizacji - tj.: ? od 20 do 30 dni.
Zamawiający określa przedział czasowy obejmujący akceptowalny czas terminu płatności faktury dla wykonawcy ? minimalny od 20 dni i maksymalny do 30 dni.
Darek W. napisał/a:Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
To jest w ogóle problem dodatkowego kryterium. W większości dodatkowe kryteria to termin lub gwarancja które wg mnie powinny być ustalone na sztywno
Katiqq napisał/a:Darek W. napisał/a:Ale właśnie na odwrót - więcej punktów zyska ten, kto da najdłuższy termin płatności - na zasadzie maksymalizacji - np. max 30 dni.
To jest w ogóle problem dodatkowego kryterium. W większości dodatkowe kryteria to termin lub gwarancja które wg mnie powinny być ustalone na sztywno
ależ poprzednio były na sztywno - z nich się tłumaczyć nie musisz - są w miarę obiektywne. Najgorsze są kryteria subiektywne.
tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
Powyżej masz odpowiedź.
db napisał/a:tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
Powyżej masz odpowiedź.
z tego co zrozumiałam okreslić min np 14 dni i max 30 dni i według wzoru:
termin płatności oferty badanej/ max. terminu płatności spośród wszystkich badanych ofert x 100x 95% ( o ile przyjme taką wagę)
A reakcji serwisu?
przetaragi publiczne 6/2015 str 17-20
db napisał/a:tylko ze mam postępowania na oprogramowanie naukowe wiec nie mam bladego pojecia co dać a coś musze bo nie stanowi to powszechnej dostawy...a kryteria w zakresie jakosci czy parametów technicznych odpadają...:(
A reakcji serwisu?
Też pomyślałem o serwisie / naprawy szkolenia poprawki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc