1

Temat: szacunkowa wartość zamówienia

Witam. Przetarg nieograniczony- Usługi. Na otwarciu ofert podałem kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia bez kwoty na zamówienia uzupełniające. Wpłynęła oferta z wyższą kwotą jaką podałem. jeżeli poinformuje wykonawcę że podałem tylko kwotę na podstawowe zamówienie bez uzupełniającego  czy mogę wybrać ofertę jako najkorzystniejsza. ( kwota z uzupełniającym przewyższa kwotę jaką zaproponował wykonawca.)
czy lepiej podwyższyć kwotę podstawowego zamówienia do kwoty oferty

2

Odp: szacunkowa wartość zamówienia

Na otwarciu ofert podajesz to co masz na zamówienie na które wpłynęły oferty art 86.3 ".... na sfinansowanie zamówienia....". Zamówienie uzupełniające to oddzielna sprawa.
Oczywiście możesz przeanalizować sytuację (czy to się opłaca czy masz wolne środki) i brakujące środki przesunąć , np z zamówienia uzupełniającego jeżeli te pieniądze fizycznie są w budżecie. Art 93.4 dotyczący unieważnienia postępowania mówi "...... chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę.....", czyli podstawa jest.
Informacja dotycząca podwyższenia kwoty nie musi być przekazana wykonawcy.

3

zamawjez napisał/a:

Witam. Przetarg nieograniczony- Usługi. Na otwarciu ofert podałem kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia bez kwoty na zamówienia uzupełniające.

I bardzo dobrze. Na otwarciu ofert podajesz kwotę na sfinansowanie zamówienia podstawowego.

zamawjez napisał/a:

Wpłynęła oferta z wyższą kwotą jaką podałem. jeżeli poinformuje wykonawcę że podałem tylko kwotę na podstawowe zamówienie bez uzupełniającego  czy mogę wybrać ofertę jako najkorzystniejsza. ( kwota z uzupełniającym przewyższa kwotę jaką zaproponował wykonawca.)

Nie musisz o niczym informować wykonawcy, bo patrz odpowiedź powyżej. Masz obowiązek wybrać najkorzystniejszą ofertę. Zamówienie uzupełniające, to odrębne zamówienie.

zamawjez napisał/a:

czy lepiej podwyższyć kwotę podstawowego zamówienia do kwoty oferty

Gdyby się nie zmieścił z zamówieniem podstawowym w kwocie, którą dysponujesz, wówczas postępujesz zgodnie z tym co ma twój budżet do zaoferowania smile

4

Zapytanie do 30 tys. euro na wykonanie projektu technicznego, Zamawijacy jednakże wymyślił sobie rozbudowę budynku co obejmuje dodatkowe koszty, które przekroczą szacując wszystkie zrobione do tej pory zapytania  - 30 tys. euro, czy w związku z powyższym na dodatkowy zakres powinnam ogłosić przetarg?

5

Projekt w trakcie wykonania?

6

Tak

7

A czy jeżeli w umowie pierwotnej jest zapis że Zamawiający może zwiększyć zakres zadania to czy należy ogłaszać przetarg.

8

Oczywiście możesz to załatwić aneksem do umowy pierwotnej, ale musisz sobie w dokumentacji zostawić jakąś notatkę typu: dodatkowy zakres ujawniono na skutek ____, dnia ____, z powodu___. Śliski temat; trzeba to bardzo dobrze uzasadnić, bo przekraczasz próg, który obliguje cię do stosowania ustawy.

9

Sprawa może być trudna do wyjaśnienia dla organów kontrolnych, musi być mocne uzasadnienie.

10

Tak naprawdę ten dodatkowy zakres wynika ze zmiany podejścia do budynku, stary budynek będzie remontowany a nowy będzie wybudowany całość będzie będzie stanowiła jeden obiekt. W trakcie uzgodnień wyszło że dla zwiększenia powierzchni budynku klatkę schodowa oraz szatnię, windę zrobimy w nowo wybudowanym obiekcie.