1

Temat: postep. na sprzet komputerowy

Witam, Zamawiający Uczelnia Publiczna. Czy w postępowaniu na laptopy (mam do zakupu 25 sztuk), mogę w SIWZ zawrzeć zapis, iz Zamawiający zastrzega sobie prawo do pomniejszenia zamówienia do 30% warości umowy.?

2

Odp: postep. na sprzet komputerowy

może lepiej prawo opcji

3

nigdy nie robiłam prawa opcji,  czy można troszkę przybliżyć temat?

4

piszesz że na pewno zamówisz 15 laptopów i zaznaczasz że możesz domówić kolejnych 10. Wyceniają ci wykonawcy 35 sztuk w ofercie w budżecie angażujesz  środki na 15 i potem domawiasz na warunkach określonych w umowie kolejne sztuki po cenie z oferty

5

Ale szacunek dla maksymalnej (przewidywanej) ilości.

6

Przy tej wielkości zamówienia zdaje się, że coś się będzie działo z podatkiem VAT?

7

Tak, bodajże odwrócony podatek VAT.
http://www.podatki.egospodarka.pl/125569,Odwrotne-obciazenie-w-VAT-na-sprzedaz-zestawow-komputerowych,1,68,1.html

8

jo napisał/a:

piszesz że na pewno zamówisz 15 laptopów i zaznaczasz że możesz domówić kolejnych 10. Wyceniają ci wykonawcy 35 sztuk w ofercie w budżecie angażujesz  środki na 15 i potem domawiasz na warunkach określonych w umowie kolejne sztuki po cenie z oferty

Tylko problem w tym, ze chodzi mi o to, ze mam zamówienie np. na 20 rożnych laptopów finansowanych z rożnych źródeł (Uczelnia Wyzsza) i ... czesto jest tak ze poszczególne pozycje przewyższają kwotę, jaka dysponujemy np. dany profesor. Dlatego, żeby nie unieważnić całego postępowania chciałam jakość wyjść z sytuacji, aby np. móc zrezygnować z kilku pozycji ze względy na brak kasy i to już wiem kilka dni po otwarciu ofert (i wówczas określić w % do jakiej wartości mogę ewentualnie zrezygnować, a resztę kupić)-brak mi pomysłu jak bym mogła to zrobić inaczej????????

9

W uzasadnionych przypadkach Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia zakresu robót stanowiących przedmiot niniejszej umowy maksymalnie o 20%,  co nie jest rozumiane jako odstąpienie od umowy. W tej sytuacji Wykonawca otrzyma zapłatę za ilość rzeczywiście wykonanych i odebranych robót.

10

Znalazłam u siebie tylko to:
KIO 827/13
W ocenie Izby opcja to przewidywane przez zamawiającego na etapie
planowania zamówienia największa ilość czynności do wykonania dla wykonawcy, jaka  zamawiającemu jest potrzebna, ale co do której liczy się z tym, że może okazać się przede  wszystkim ze względów finansowych niemożliwa do realizacji. Czyli prawo opcji wyglądać może zarówno tak jak to przedstawia odwołujący, czyli dotyczyć usług towarzyszących pod warunkiem, że mieszczą się one w zakresie zamówienia jak i usług podstawowych przez zaplanowanie możliwości nabycia ich większej ilości. Ustawodawca jedynymi wytycznymi dla zamówień z prawem opcji uczynił wskazanie, ze dotyczą one dostaw lub usług i wyznaczają najszerszy zakres zamówienia. Przy prawie opcji jej realizacja mieści się w zakresie udzielonego zamówienia i o ile na zamawiającym spoczywa jedynie uprawnienie do skorzystania z opcji, to na wykonawcy, w chwili oświadczenia przez zamawiającego, że z opcji korzysta, ciąży obowiązek wykonania zamówienia także w opcjonalnym zakresie. Nie jest to nowe zamówienie publiczne, ale element przedmiotu zamówienia pierwotnego. Natomiast przy zamówieniach uzupełniających na usługi to przede wszystkim dotyczą one zamówień polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówienia, co zamówienie pierwotne. Zatem zamówienia uzupełniające, to nowe zamówienia wykraczające poza zakres zamówienia pierwotnego, czyli w przypadku usług zamówienia uzupełniające wbrew twierdzeniom odwołującego nie służą rozszerzeniu zamówienia pierwotnego, ale wykonaniu nowych usług tego samego rodzaju, co wcześniej zamawiana usługa. Z tego względu argumentacja odwołującego jest nietrafna.

11

Ja często stosowałem w SIWZ zapis, że zamawiający ustala zamówienie np. w maksymalnej ilości 5.000 szt. zestawów składających się z .... - przy czym zastrzega sobie prawo do pomniejszenia zamówienia do 20%.

Do tego dochodził dla Wykonawców obowiązek wskazania ceny jednostkowej, a zapłata odbywała się za faktycznie zamówione zestawy.