1

Temat: tablice rejestracyjne

witam,

przymierzam się do przetargu na tablice rejestracyjne.

1. czy to dostawa czy usługa?
zawsze traktowałem to jako dostawę (bo firma dostarczała do wydziału komunikacji gotowe tablice), ale ostatnio znalazłem w necie przetarg, w którym zamawiający potraktował to jako usługę i zwątpiłem.
jak usługa, to kłania się ten nieszczęsny art.29.3a

2. kryteria: cena - 60, gwarancja - 40. czy może jakaś inna propozycja?

3. chciałbym tego nie dzielić na części. jak uzasadnić? względy organizacyjne?

będę wdzięczny za uwagi.

2

Odp: tablice rejestracyjne

Dostawa gotowych tablic i usługa?

Nie myślmy, że zawsze kto inny musi być mądrzejszy od nas.

3

Ja widziałem przetarg na budowę zbiornika retencyjnego jako usługę. Nie zawsze należy polegać na innych zamawiających i ich specyfikacjach. Nie wiemy jacy ludzie je sporządzali i jaki poziom wiedzy reprezentowali.

4

ok. 1 z głowy.
w tamtym przetargu położony był wymóg zatrudnienia osoby obsługującej prasę hydrauliczną.
może poszedł w usługę, bo trzeba najpierw te tablice wykonać (na podstawie wysłanego zamówienia) a potem dostarczyć.

a do 2 i 3 jakieś uwagi?

5

Wykonawca orócz dostawy tablic na zabierać uszkodzone i zużyte:

"Wykonawca zobowiązany jest do odbioru i zniszczenia wycofanych z eksploatacji oraz uszkodzonych tablic rejestracyjnych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.
Wycofane z eksploatacji oraz uszkodzone tablice rejestracyjne, zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1987), należy traktować jako odpad. Tablice te należy zniszczyć w sposób uniemożliwiający ich powtórne wykorzystanie."

Czy na potwierdzenie:
1) kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;
mogę żądać:
zezwolenie właściwego organu na prowadzenie działalności w zakresie gospodarowania odpadami?

6

Wiele rzeczy Wykonawca robi pod konkretne zamówienie co nie oznacza , że to usługa.

Np zamówienie na dostawa mebli (pod wymiar), dostawa konkretnych ubrań dla personelu (szyją).

7

macie pomysł jak uzasadnić brak podziału zamówienia na części?

może mam podzielić osobno na tablice samochodowe a osobno motocyklowe i motorowerowe (które stanowią bardzo mały procent łącznego zapotrzebowania na tablice)?

8 (edytowany przez Marta 2018-05-10 08:05:42)

przymierzam sie do zakupu tablic, jeden z zamawiaczy widze ze w 2017 r. dał cenę 95% czy to jest ok?
i co szad dzieliłeś to zamówienie??? ja nie zamierzam

9

nie dzieliłem. kryteria dałem cena 60, gwarancja 40.