1

Temat: data na uzupełnionym KRK

Wezwałam Wykonawcę na podstawie 26.3 pzp do uzupełnienia informacji z KRK. Z jaką datą powinien mi złożyć ten dokument ? czy może być z datą w przedziale kiedy wezwanie otrzymał do dnia kiedy ma złożyć ?  Wydaje mi się, że tak.W poprzednim stanie prawnym dokument musiał potwierdzać spełnienie warunków nie później niż w dniu składania ofert.

2

Odp: data na uzupełnionym KRK

Aktualne na dzień złożenia.

3

http://xn--prawo-zamwie-publicznych-omc32s.pl/data-uzupelnianego-dokumentu/

4

Dziękuję Marcel. Czyli reasumują, wezwanie skierowałam 4 kwietnia, z terminem zlozenia do 13 kwietnia. KRK zgodnie z rozporządzeniem o dokumentach  -wystawione nie wcześniej niz 6 miesięcy przed składaniem ofert. Składanie ofert było 7 marca, czyli KRK będzie aktualne z datą w przedziale czasowym: 6 wrzesień 2016-13 kwiecień 2017.

5 (edytowany przez bart66621 2017-04-14 08:17:59)

Witam mam pytanie, dostałem właśnie  krki  z dn. 21.09.2016r.  podmiotu  zobowiązanego   który  na dzień składania ofert  były  ważne  ale dostałem je dzisiaj z w/w  datą czy są nadal aktualne w  dn. 21.03.2017r. skończył się ich 6 miesięczny okres  ważności do przyjęcia czy raczej powinienem  dostać aktualniejsze ?

6

Nie jest aktualny.

7

Znalazłem takie orzeczenie:

Izba musi stwierdzić, że rzeczywiście w znowelizowanych przepisach ustawy Pzp
pojawiło się pojęcie oraz wymóg składania ?dokumentów cyt. ?aktualnych na dzień złożenia
oświadczeń lub dokumentów [?]?? [art. 26 ust. 1 i 2 Pzp]. Jednak dotyczy to dokumentów,
których aktualność nie jest nieograniczona np. dokument określony w § 5 pkt 1
rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów,
jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia
(Dz. U. poz. 1126) ? informacja z Krajowego Rejestru Karnego, który to dokument nie może
być wystawiony wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem określonego terminu. Również do
tego typu dokumentów odnosi się pismo Departamentu Prawnego Urzędu Zamówień
Publicznych z 27.01.2017 r. [UZP/DP/026/851(3)16/RS KW ? 775/17].

KIO 165/17

Czy ktoś może mi w końcu wytłumaczyć z jaką datą powinien być np. KRK? Jeżeli został wystawiony 6 miesięcy przed terminem składania ofert, ale np. już 7 miesięcy przed wezwaniem do złożenia to czy jest nadal aktualny?

8

I jeszcze jedno fajne orzecznie

Odnosząc się do określonego w przepisach rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca
2016 r w sprawie rodzaju dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w
postępowaniu o udzielenie zamówienia, okresu ważności dokumentów składanych na
potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu, Izba wskazuje, że prawodawca
określając terminy ważności tych dokumentów podał jedynie dolną granicę ich ważności.
W przypadku informacji z banku potwierdzającej wysokość posiadanych środków lub zdolność
kredytową, termin jej ważności określono ?nie wcześniej niż 1 miesiąc przed upływem terminu
składania ofert?. Oznacza to, że nie można złożyć celem potwierdzenia spełniania wymagań
dokumentu ?starszego? niż 1 miesiąc przed upływem terminu składania ofert, ale
dopuszczalne jest złożenie dokumentu bardziej aktualnego tj. wystawionego po dacie
składania ofert.

KIO 352/17

9

No i powyższy wyrok tłumaczy to bardzo dokładnie, to samo w przypadku KRK.

10

Marcel napisał/a:

No i powyższy wyrok tłumaczy to bardzo dokładnie, to samo w przypadku KRK.

Czy nawiązując do posta zamawiacza: wezwanie skierowałam 4 kwietnia, z terminem zlozenia do 13 kwietnia. KRK zgodnie z rozporządzeniem o dokumentach  -wystawione nie wcześniej niz 6 miesięcy przed składaniem ofert. Składanie ofert było 7 marca

KRK będzie aktualne z datą w przedziale czasowym: 6 wrzesień 2016-13 kwiecień 2017? Dobrze rozumiem?

11 (edytowany przez Marcel 2017-04-23 16:24:23)

Moim zdaniem nie, ma być najstarszy na 6  miesięcy przed TSO czyli w dacie 7 marca, jednak może być wystawiony po tej dacie wówczas będzie ok, złożony do 13 kwietnia.

12

Marcel napisał/a:

Moim zdaniem nie, ma być najstarszy na 6  miesięcy przed TSO czyli w dacie 7 marca, jednak może być wystawiony po tej dacie wówczas będzie ok, złożony do 13 kwietnia.

6 miesięcy przed TSO, czyli w stanie faktycznym jeśli termin składania ofert 7 marca to KRK może być z okresu od 7 września do 13 kwietnia?