1

Temat: Oferty w euro

Czy waszym zdaniem prawidłowe jest dopuszczanie ofert w walucie euro (oczywiście z zastrzeżeniem i objaśnieniem zasad przeliczania). Z tego co poczytalam wnioskuję, że można dopuscić składanie ofert w euro ale nie można podpisać umowy w euro. Jak to się ma zgodności umowy z siwz?

2

Odp: Oferty w euro

zamawiaczka napisał/a:

można dopuscić składanie ofert w euro ale nie można podpisać umowy w euro.

Dlaczego ? - pytam o pogrubiony fragment

3

Bo Art. 358 Kodeksu Cywilnego.

4

Znam zasade walutowości - ale o ile dobrze pamietam prawo dewizowe przewiduje instytucje indywidualnego zezwolenia dewizowego

5

Widocznie mój radca go nie zna (ja z reszta też) bo zabronił (na podstwie w.w poaragrafu) dopuszczania ofert w Euro.

6

Oferta w euro a rozliczanie w euro (umowa) to 2 różne kwestie jak dla mnie. Pierwsza jest zupełnie legalna (bez związku z 358 KC) a druga dopuszczalna choć tu prawo dewizowe wkracza

7

To znaczy? oferte przyjmuje w Euro, umowa w złotówkach a jak się ma to wszystko do zgodności SIWZ z umową?

8

Żeby była jasność - możliwość złożenia oferty z ceną w EURO trzeba przewidzieć w siwz i wskazać sposób przeliczania na złotówki jeśli rozliczenie ma być w złotówkach. Ja miałem na myśli tylko możliwość dopuszczenia składania ofert w euro jako zgodny z prawem - nic wiecej

9

Napisz cos więcej Marko.

10

Nie wiem co więcej moge napisać - może przykład z SIWZu na potężny przetarg z wykonawcami międzynarodowymi? smile

Rozliczenia
1. Wszelkie rozliczenia związane z realizacją zamówienia publicznego, którego dotyczy
niniejsza SIWZ dokonywane będą w EURO.
2. W przypadku Wykonawcy mającego siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej ? płatności będą dokonywane na złotówkowy rachunek bankowy Wykonawcy w wysokości równowartości wynagrodzenia EURO przeliczonego po kursie kupna banku Zamawiającego obowiązującego w dniu transferu środków z banku Zamawiającego, z którego dokona się płatności lub w EURO na wskazany przez Wykonawcę rachunek dewizowy otwarty w EURO. W przypadku Wykonawcy, który ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej - płatności będą dokonywane w EURO na rachunek bankowy Wykonawcy otwarty w EURO.

11

A ja nadal nie mam dość. Czy możesz podać jeszcze jak wyglądał w takim razie zapis w umowie dotyczacy płatnośći????
I podstawy prawne !!!! Gdzie to jest wyraźnie napisane, że zamawiający może dopuszczac składanie ofert w Euro w zam. publ. Może to głupie pytanie ale czy to wynika z USTAWY PZP????

12

my opinion is smile  w treści SIWZ można zamieścić taki zapis: " cenę można podać w złotych polskich (PLN) lub euro(EUR). Jeżeli cena zostanie podana w innej walucie niż złote polskie, komisja przetargowa przeliczy ja na złote polskie,  zgodnie z art.35.3 PZP, wg kursu 3,8771 za 1 euro , na podstawie Rozporządzenia PRM .......                  podstawa prawna jest smile

13

marian napisał/a:

A ja nadal nie mam dość.

wink

marian napisał/a:

Czy możesz podać jeszcze jak wyglądał w takim razie zapis w umowie dotyczacy płatnośći????

Podobnie do zapisu z SIWZ tyle, że powiększony o nazwe wykonawcy i numer rachunków - tego mam neadzieje ode mnie nie oczekujesz wink

marian napisał/a:

Gdzie to jest wyraźnie napisane, że zamawiający może dopuszczac składanie ofert w Euro w zam. publ.

A gdzie jest napisane, że nie może? Ja widze przepis, iż obligatoryjnym kryterium jest cena a nie cena wyrażona w złotych

14

ALE NA TAKIE ARGUMENTY MÓJ MECENAS MÓWI ŻE GO TO NIE OBCHODZI. ON MA KC I TYLE. A ja musze borkac sie firmami które sprowadzaja towary z UE i cenniki mają w Euro i nie wiedza problemu. Ja tez nie widze ale z mecenasem mogę tyko gadac paragrafami. Jak mu nie pokaże , że wolno bo taki i taki przepis to on jest głuchy.

15

Pozostaje mi tylko serdecznie Ci współczuć co niniejszym czynię.

16

Marian, nie powinnam ale napiszę .....rada : poproś swojego prawnika o wykładnie na piśmie i rób jak każe smile masz podkładkę  wink

17

Dzięki. Za radę i współczucie. Trzymajcie za mnie kciuki.

18

Sprawa nie jest taka prosta.
Jeśli przyjmujemy oferte w euro to kluczowa jest chyba decyzja, kiedy ma nastapic przeliczenie na złote. Jeśli w dniu złożenia oferty lub choćby zawarcia umowy to nie ma problemu. Ale jeśli w dniu zapłaty, to już gorzej. A jesliby zapłata miała nastąpić od razu w euro - to zezwolenie dewizowe bedzie tu raczej konieczne.

19

takie przeliczenie następuje podczas oceny ofert i tak przliczona cena powinna jedynie służyc do porównania poszczegołnych ofert. płatności potem realizowane sa już według innego kursu i istnieje tutaj ryzyko że przy rzeczywistym płaceniu może sie okazać ,że cena będzie wyższa.

20

Problem tyczył możliwości składania ofert z ceną wyrażoną w EURO i to starałem sie wyjaśnić. Co do rozliczania zezwolenie jest oczywiście konieczne - ale to było raczej dodatkowe info dla pytającego. smile

21

madziulek napisał/a:

takie przeliczenie następuje podczas oceny ofert i tak przeliczona cena powinna jedynie służyc do porównania poszczegołnych ofert. płatności potem realizowane sa już według innego kursu i istnieje tutaj ryzyko że przy rzeczywistym płaceniu może sie okazać ,że cena będzie wyższa.

To jakaś herezja.
Kryterium oceny ofert musi być cena przedmiotu zamówienia czyli wartość którą zamawiający jest obowiązany zapłacić wykonawcy, a nie jakaś "cena przeliczeniowa"!

22

w teorii może to tak wygląda a praktykowałeś kiedyś takie cuś ?;)

23

i pewnie brzmi to jak herezja ale ja tak to widzę smile  spróbuj wyobrazić sobie ,że dostajesz ofertę w euro. Do porównania jej przyjmujesz kurs wg.rozporzadzenia ale potem kiedy dochodzi do płacenia to wg Ciebie jak jest cena oferty ? ta która została przeliczona do porównania ofert??? chyba nie...

24

Marko wyjaśnił to powyżej ,ja tylko dopisałam jak to jest praktykowane i tyle smile

25

madziulek napisał/a:

w teorii może to tak wygląda a praktykowałeś kiedyś takie cuś ?;)

Nie, nigdy nie praktykowałem takiego CUSia, żeby wybierac oferty według jakiejs ceny na niby, a później płacic wykonawcy cenę zupełnie inną.
Dlatego nigdy nie udzieliłem zamówienia publiczbego na dostawe paliwa smile