1

Temat: kierownik budowy a kierownik robót

kiedy wymagać kierownika robót a kiedy kierownika budowy? czy muszę o tym pisać w warunkach udziału czy tylko wystarczy że wymienię ile osób z jakimi uprawnieniami?
mam do zrobienia termomodernizację budynków szkoły i pozwolenie na budowę jest tylko na instalacje gazową, reszta prac na zgłoszenie. Za calość musi odpowiadać kierownik budowy czy może to być kierownik robót? bo akurat przy ogólnobudowlance mam pozwolenie na użytkowanie wiec chce wymagać kierownika robót w warunkach udziału.
jak to robicie?

2

Odp: kierownik budowy a kierownik robót

Kierownik robót nie jest funkcją nadrzędną do kierownika budowy. Ten ostatni odpowiada prawnie za czynności. W tym wypadku albo -
robisz szefem całości kierownika robót z konkretnym zapisem z wykluczeniem odpowiedzialności budowlanej za gaz (odpowiada gazowy)
albo mimo wszystko - możesz powołać kierownika budowy, który połaczy wszystko w całość - ale to na Twój wybór

3

moge powołać kierownika budowy jesli robota jest na zgłoszenie?

4

Tak możesz powołać kierownika budowy jeśli robota jest na zgłoszenie. Do zgłoszenia trzeba załączyć oświadczenie  o podjęciu obowiązków kierownika budowy oraz kopię jego uprawnień budowlanych.

5

to Twój wybór - ze względu na złożoną odpowiedzialność w zadaniach ustanowienia jednej osoby odpowiedzialnej za całość robót

6

alex napisał/a:

Tak możesz powołać kierownika budowy jeśli robota jest na zgłoszenie. Do zgłoszenia trzeba załączyć oświadczenie  o podjęciu obowiązków kierownika budowy oraz kopię jego uprawnień budowlanych.

kierownik budowy będzie wykonawcy, wiec na jakim etapie to oświadczenie ma być dołączone do zgłoszenia? można najpierw zgłoszenie, potem wybór wykonawcy który wskaże kierownika i dodanie oświadczenia do zgłoszenia dopiero?
przepraszam za te pytania nie jestem kompetentna w inwestycjach  i prawie budowlanym...

7

Jednym z obowiązków inwestora jest zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie objęcia kierownictwa budowy przez kierownika budowy i jest to właśnie kierownik wskazany w ofercie wykonawcy.

8

Tak jak Marcel

9

w tym wypadku zgłoszenie robót nie podlegających pozwoleniu już Cię nie interesuje (te dokumenty już masz). Nakazujesz Wykonawcy wskazanie kierownika budowy i bieżesz jego oświadczenie ale tylko do swoich dokumentów wykonania zadania (nie są składane do PINB-u), mozesz też jeśli masz taką ochotę założyć nawet dziennik budowy i wpisywać działania - to też Twój dokument. Wszystko to może Ci się przydać w przypadku sporów lub błędów.

10

u mnie wszyscy łączą to z pozwoleniem na budowe lub jego brakiem...i wychodzi na to ze obowiązkowo musi być kierownik budowy od instalacji gazowej (bo tylko na to mamy pozwolenie) i z tego co piszecie powinien być od całości kierownik budowy wyznaczony w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bo największy zakres wynikający z dokumentacji projektowej to ogólnobudowlanka.
pytanie moje teraz jest takie: jak skonstruowane w mojej sytuacji powinny być warunki udziału dot. wykazu osób, a jak paragraf umowy dot. nazdoru nad realizacją umowy?bardzo prosze o pomoc

11

cbud napisał/a:

w tym wypadku zgłoszenie robót nie podlegających pozwoleniu już Cię nie interesuje (te dokumenty już masz). Nakazujesz Wykonawcy wskazanie kierownika budowy i bieżesz jego oświadczenie ale tylko do swoich dokumentów wykonania zadania (nie są składane do PINB-u), mozesz też jeśli masz taką ochotę założyć nawet dziennik budowy i wpisywać działania - to też Twój dokument. Wszystko to może Ci się przydać w przypadku sporów lub błędów.

na jakim etapie nakazuje wykonawcy wskazania kierownika budowy, w jakich dokumentach?czy w siwz moge pisac o tym ze ma byc dwoch kieronikow budowy? moze tego jednego nazwac koordynatorem?

12

wzgledem prawa budowlanego i do dokumentów PINB - oczywiście gazowiec - to wzgledem prawa, natomiast TY jako koordynatora dla siebie i swojego wykonania możesz wymagać kierownika i wziąć oświadczenie - to dokumenty dla Ciebie. Następnie Ty stawiasz warunki w zakresie zadania kto komu będzie podlegał i na jakich zasadach i nie ma to nic wspólnego w tym wypadku z Pb.

13 (edytowany przez Marcel 2019-01-11 13:43:57)

Już wysłałem, odczytaj email.

14 (edytowany przez Marta 2019-01-11 14:03:50)

Marcel napisał/a:

Dzieki Marcel, rozumie że ten zapis idzie do umowy, natomiast w siwz w warunkach wpisuje:

Wykonawca dysponuje lub będzie dysponował osobami posiadającymi kwalifikacje zawodowe lub doświadczenie:
-osobą , posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie kierowania robotami budowlanymi ??w specjalności konstrukcyjno ?budowlanej bez ograniczeń
-osobą,  posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie kierowania robotami budowlanymi w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych bez ograniczeń
- osobą , posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie kierowania robotami budowlanymi ??w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych bez ograniczeń

nie muszę tutaj wskazywać funkcji (kto kierownikiem budowy a kto kierownikiem robót), wykonawca wskaże mi to w wykazie osób,
czy teraz będzie ok?

15

Jak wpiszesz w SIWZ to już mniej znaczące, osoby mają mieć uprawnienia, na następnym etapie powołasz kierownika budowy (tego którego potrzebujesz) jako koordynatora pozostałych - kierowników robót.

16

ok, czyli ten zapis w siwz dot. warunku udziału  może być tak?
na następnym etapie- czyli w momencie podpisywania umowy wpisze tego który w wykazie osób został wskazany jako ten kierownik budowy- koordynator, czy ustale to z wykonawca dopiero przed podpisaniem umowy?

17 (edytowany przez Marta 2019-01-11 14:21:58)

Marta napisał/a:

ok, czyli ten zapis w siwz dot. warunku udziału  może być tak?
na następnym etapie- czyli w momencie podpisywania umowy wpisze tego który w wykazie osób został wskazany jako ten kierownik budowy- koordynator, czy ustale to z wykonawca dopiero przed podpisaniem umowy?

może pisząc o tym że ja powołam kierownika masz na myśli inspektora nadzoru? mamy już takiego powołanego, zamawiający ma z nim umowe podpisaną, a ja tutaj cały czas pytam o kierownika (odpowiedzialnego za nadzór nad umową) od strony wykonawcy

18

Rozmawiamy przecież o kierowniku budowy a nie o inspektorze!

19

Marta napisał/a:
Marcel napisał/a:

Dzieki Marcel, rozumie że ten zapis idzie do umowy, natomiast w siwz w warunkach wpisuje:

Wykonawca dysponuje lub będzie dysponował osobami posiadającymi kwalifikacje zawodowe lub doświadczenie:
-osobą , posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie kierowania robotami budowlanymi ??w specjalności konstrukcyjno ?budowlanej bez ograniczeń
-osobą,  posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie kierowania robotami budowlanymi w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych bez ograniczeń
- osobą , posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w zakresie kierowania robotami budowlanymi ??w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń elektrycznych i elektroenergetycznych bez ograniczeń

nie muszę tutaj wskazywać funkcji (kto kierownikiem budowy a kto kierownikiem robót), wykonawca wskaże mi to w wykazie osób,
czy teraz będzie ok?

Ok, czy w związku z tym to co proponuje powyzej jest ok?

20

Może tak być.

21

u nas jest pomysł żeby to ten od gazu kierownik budowy nad całością sprawował nadzór, czy tak może być?

22 (edytowany przez Marta 2019-01-15 11:46:10)

ostatecznie jest tak:
1.    Koordynatorem realizacji przedmiotu umowy z ramienia Wykonawcy będzie osoba z uprawnieniami w  specjalności konstrukcyjno ?budowlanej bez ograniczeń tj.:....................
2.    Kierownikiem budowy w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń cieplnych, wentylacyjnych, gazowych, wodociągowych i kanalizacyjnych bez ograniczeń będzie: ....................................................
3.    Kierownikiem robót branżowych będzie:............................

co o tym sądzicie?

23

Po co Wam tylu funkcyjnych? Zlecasz koordynację czyli czyt: odpoweidzialność względem Zamawiającego z opisem, iż pozostali uczestnicy powinni spełniać wymogi Prawa budowlanego (możesz wymienić). Z Twoich zapisów nie wynika zakres odpowiedzialności dla poszczególnych osób

24 (edytowany przez Marta 2019-01-15 14:14:49)

no to sie poddaje..można prosić o konkretny zapis?
może dopisać że funkcje moga sie sumować pod warunkiem spełnienia wymogów z prawa budowlanego? macie taki zapis?
np.
1. Zamawiający dopuszcza łączenie stanowisk wskazanych w wykazie tylko pod warunkiem spełnienia łącznie wymagań dotyczących kwalifikacji i doświadczenia dla danych stanowisk.

25

Marta napisał/a:

kiedy wymagać kierownika robót a kiedy kierownika budowy? czy muszę o tym pisać w warunkach udziału czy tylko wystarczy że wymienię ile osób z jakimi uprawnieniami?
mam do zrobienia termomodernizację budynków szkoły i pozwolenie na budowę jest tylko na instalacje gazową, reszta prac na zgłoszenie. Za calość musi odpowiadać kierownik budowy czy może to być kierownik robót? bo akurat przy ogólnobudowlance mam pozwolenie na użytkowanie wiec chce wymagać kierownika robót w warunkach udziału.
jak to robicie?

tutaj wkradł się błąd miało być:
" akurat przy ogólnobudowlance nie mam pozwolenie na budowe wiec chce wymagać kierownika robót w warunkach udziału"