1

Temat: PN części

jedno posterowanie na 3 części
na 1 część 1 oferta ale chyba do odwalenia  z uwagi na RNC
na 2 i 3 część brak ofert

na 2 i 3 mogę WR ??
na 1 po odwaleniu oferty i unieważnieniu PN?

2

Odp: PN części

https://www.noweprzetargi.pl/forum/topic/17640/wolna-reka/

3

tak jak myślałem pierwsza część do odwalenia
Wezwałem do RNC i braku pełnomocnictwa do podpisywania oferty przez jednego z dwóch członków spółki cywilnej,
brak odpowiedzi - nieoficjalnie wyjechali sobie na urlop
czy po odrzuceniu oferty i unieważnieniu postępowania:
1) Mogę zatrzymać wadium??
2) mogę skorzystać z WR dla tej części ??

4

Nie
Nie

5

tak niestety myślałem

6

choć art 46 ust 4a odnosi się do art 26 ust 3a z którego wzywałem do przedłożenia pełnomocnictwa, czy to że wykonawca wyjechał na wczasy i faktycznie fizycznie nie mógł złożyć dokumentów jest wytaczająca przesłanką zwrócenia wadium??

7

jo, gdyby w Twoim przypadku chodziło wyłącznie o to pełnomocnictwo to można by jeszcze polemizować, ale masz jeszcze RNC a w tym przypadku odrzucenie oferty jest bezsprzeczne i żądanie uzupełnienia pełnomocnictwa przed wyjaśnieniem RNC było przedwczesne (patrz art.26.3 PZP od słów chyba że........)

8 (edytowany przez jo 2019-04-01 12:05:34)

jak tak sprawę stawiasz to się zastanawiam czy nie powinien najpierw pełnomocnictwa sprawdzić a potem RNC bo jak nie miał upoważnienia, to oferty w zasadzie nie ma, tak to jest jak człowiek chce przyśpieszyć procedurę. Tak na marginesie to czy za zwrot wadium rio mogłoby naliczyć dyscyplinę gdyby stwierdziło że jednak nie powinienem zwrócić??

9

Prędzej poniesiesz konsekwencje za zatrzymanie wadium niż jego zwrot. Przeczytaj to https://www.wprzetargach.pl/kategorie/ … -wykonawcy Zatrzymanie wadium to ostateczność w sytuacji gdy potrafisz udowodnić, że wykonawca nie przesyłając dokumentów próbował wpłynąć na wynik postępowania np poprzez udzielenie zamówienia wykonawcy z droższą ofertą.

10

motywacja może być nie do końca uczciwa ale dowodów nie mam zadnych, była jedna oferta na otwarciu podałem kwotę 340 tys oferent podał 130 tys, w kolejnym PN pewnie też będzie 1 oferta to sobie ewentualnie wadium odbije wink (nadmienię że nie stawiałem żadnych warunków udziału w postępowaniu)