Temat: PN części
jedno posterowanie na 3 części
na 1 część 1 oferta ale chyba do odwalenia z uwagi na RNC
na 2 i 3 część brak ofert
na 2 i 3 mogę WR ??
na 1 po odwaleniu oferty i unieważnieniu PN?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jedno posterowanie na 3 części
na 1 część 1 oferta ale chyba do odwalenia z uwagi na RNC
na 2 i 3 część brak ofert
na 2 i 3 mogę WR ??
na 1 po odwaleniu oferty i unieważnieniu PN?
https://www.noweprzetargi.pl/forum/topic/17640/wolna-reka/
tak jak myślałem pierwsza część do odwalenia
Wezwałem do RNC i braku pełnomocnictwa do podpisywania oferty przez jednego z dwóch członków spółki cywilnej,
brak odpowiedzi - nieoficjalnie wyjechali sobie na urlop
czy po odrzuceniu oferty i unieważnieniu postępowania:
1) Mogę zatrzymać wadium??
2) mogę skorzystać z WR dla tej części ??
Nie
Nie
tak niestety myślałem
choć art 46 ust 4a odnosi się do art 26 ust 3a z którego wzywałem do przedłożenia pełnomocnictwa, czy to że wykonawca wyjechał na wczasy i faktycznie fizycznie nie mógł złożyć dokumentów jest wytaczająca przesłanką zwrócenia wadium??
jo, gdyby w Twoim przypadku chodziło wyłącznie o to pełnomocnictwo to można by jeszcze polemizować, ale masz jeszcze RNC a w tym przypadku odrzucenie oferty jest bezsprzeczne i żądanie uzupełnienia pełnomocnictwa przed wyjaśnieniem RNC było przedwczesne (patrz art.26.3 PZP od słów chyba że........)
jak tak sprawę stawiasz to się zastanawiam czy nie powinien najpierw pełnomocnictwa sprawdzić a potem RNC bo jak nie miał upoważnienia, to oferty w zasadzie nie ma, tak to jest jak człowiek chce przyśpieszyć procedurę. Tak na marginesie to czy za zwrot wadium rio mogłoby naliczyć dyscyplinę gdyby stwierdziło że jednak nie powinienem zwrócić??
Prędzej poniesiesz konsekwencje za zatrzymanie wadium niż jego zwrot. Przeczytaj to https://www.wprzetargach.pl/kategorie/ … -wykonawcy Zatrzymanie wadium to ostateczność w sytuacji gdy potrafisz udowodnić, że wykonawca nie przesyłając dokumentów próbował wpłynąć na wynik postępowania np poprzez udzielenie zamówienia wykonawcy z droższą ofertą.
motywacja może być nie do końca uczciwa ale dowodów nie mam zadnych, była jedna oferta na otwarciu podałem kwotę 340 tys oferent podał 130 tys, w kolejnym PN pewnie też będzie 1 oferta to sobie ewentualnie wadium odbije (nadmienię że nie stawiałem żadnych warunków udziału w postępowaniu)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc