1

Temat: roboty dodatkowe niezlecane

Wykonawca wykonał remont budynku (wynagrodzenie ryczałtowa, zamówienie krajowe), podczas odbioru końcowego przedstawił wykonane prace dodatkowe, których Zamawiający nie zlecał i przedstawił wyższą fakturę na ok 13% niż wynagrodzenie wynikające z oferty. Wszystkie roboty zakończone. Co ma zrobić Zamawiający? po analizie część robót można byłoby uznać za roboty dodatkowe (wynikają one z błędów projektowych) ok. 300 tys ale na 100 tys uważamy że winno być z ryczałtu podstawowej umowy. czy mieliście podobny przypadek. czy z ustawy pzp można coś jeszcze zrobić? czy wykonawca musi iść z tym do sądu jako bezpodstawne wzbogacenie? prawnicy chcą od mnie przedstawienia co ja bym zrobiła a potem oni już się nad tym pochylą.
Dzięki

2 (edytowany przez memphis 2022-08-12 11:45:36)

Odp: roboty dodatkowe niezlecane

Abstracyjna sytuacja. Skoro zamawiający żadnych dodatkowych robót nie zlecał, to dlaczego miałby za nie płacić? Nawet jeżeli roboty były niezbędne, bo wynikały z błędów projektowych i nawet jeśli wykraczały poza granicę ryczałtu, to na jakiej podstawie wykonawca uznał, że to jemu zostanie zlecony ten zakres prac? Kto stwierdził konieczność wykonania tych robót? Gdzie protokół konieczności i zlecenie zamawiającego?
Ale umowę można ewentualnie zmienić po wykonaniu, w tym wypadku np. na podstawie art. 455 ust. 2.

3

z korespondencji, ustnych uzgodnień wiadomo było, że wystąpią roboty dodatkowe i konieczne m.in ze względu błędów projektowych , które wynikły podczas realizacji. Nie przygotowano jednak żadnego aneksu do umowy. Roboty zrobione.  (dodatkowo zamawiający idzie w kierunku pozwania projektantów za rażące błędy projektowe) Inspektor przeanalizował wykazane przez Wykonawcę roboty dodatkowe i część uznał bez zająknięcia ok. 300 tys., innych nie akceptuje ponieważ wynikają one z naturalnego procesu budowlanego które wykonawca miał przewidzieć mimo tego, że nie było tych robót w projekcie  czy też w przedmiarze. Czy te roboty dodatkowe, które akceptujemy i uważamy za zasadne możemy rozliczyć bez angażowania się sądu, a pozostałe, których nie akceptujemy to niech wykonawca idzie do sądu z wnioskiem o bezpodstawne wzbogacenie. Mnie najbardziej interesuje jak zrobić i czy wolno nam rozliczyć a jak tak to na jakiej podstawie  te roboty dodatkowe , których nie kwestionujemy.

4

Pierwsze co powinnaś zrobić to dokładnie przeczytać umowę z wykonawcą. Ja w umowach zawsze zawieram klauzulę, która jednoznacznie wskazuje, że wykonawca nie otrzyma wynagrodzenia za roboty dodatkowe wykonane "samowolnie" czyli bez zawarcia umowy na realizację robót dodatkowych. Opinia inspektora nadzoru nie ma tu nic do rzeczy. Inspektor potwierdza wyłącznie fakt konieczności wykonania tych robót  nie ma jednak uprawnień do ich zlecenia. Jeżeli pomimo tego je zlecił niech teraz za to zapłaci wykonawcy.