1 (edytowany przez arturo-młodszy 2022-12-06 07:54:33)

Temat: Aneks kwotowy - czy mozna ?

Cześć !

Szybkie pytanie na koniec roku ;/

Umowa na usługę zawarta w trybie podstawowym obowiązuje do 31.12. br
Kwota przewidziana w umowie będzie niewystawiająca - niestety ;/ (wartość umowy aktualna około 40 tyś netto, a potrzeba jeszcze z 10 tyś - w ostateczności 10% czyli 8 tyś mnie tez poratuje)

W umowie i ogłoszeniu nie przewidziano możliwości zmiany umowy.

Co robić ? Na jakim paragrafie można się opierać by zrobić Aneks kwotowy ?

Pozdrawiam

PS Art.  455.2 "załatwi "mi sprawę ?

Dopuszczalne są również zmiany umowy bez przeprowadzenia nowego postępowania o udzielenie zamówienia, których łączna wartość jest mniejsza niż progi unijne oraz jest niższa niż 10% wartości pierwotnej umowy, w przypadku zamówień na usługi lub dostawy, albo 15%, w przypadku zamówień na roboty budowlane, a zmiany te nie powodują zmiany ogólnego charakteru umowy

2

Odp: Aneks kwotowy - czy mozna ?

Wszystko zależy od przyczyny zmiany - jeżeli to "waloryzacja" wynagrodzenia to do rozważenia jest art 455 ust. 1 pkt 4.
Art 455. ust. 2 też możesz zastosować.

3 (edytowany przez memphis 2022-12-06 11:11:43)

Przy 455 ust. 2 musisz jednocześnie zwiększyć zakres zamówienia o te 10% (4 tys.).

4

4 tysiące (10%) jest niewystarczające, skorzystałem jednak posiłkując sie lex-sem z z art. 455 ust 4Pzp mocno uzasadniając okolicznościami niemożliwymi do przewidzenia,  których zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć wcześniej i aneksowałem o niecałe 20%.

Dzieki !

5

po kwotach widzę , że poza trybem pzp, czemu piszesz o trybie podstawowym? 10% tj. 8 tys. czyli całość ma 80 tys. a zatem ...