1 (edytowany przez Genesis 2023-03-13 13:41:20)

Temat: Przetarg it - Brak podanie modelu

Witam
Koleżanki ogłosiła Przetarg na sprzęt IT
W SWZ nie podała, że oferent musi podać model i specyfikację, abym mógł go zweryfikować?
Wygrywający wypełnił formularz, że wszystko punkty są spełnione
np
Procesor - spełnia
Pamięć Ram - spełnia
Czy dostawca ma obowiązek podania modelu sprzętu? gdyż na tym etapie nie mogę go zweryfikować?

2

Odp: Przetarg it - Brak podanie modelu

Nie

3

Czyli tak naprawde nie mogę zweryfikować sprzetu teraz, tylko po dostawie?

4

Genesis napisał/a:

W SWZ nie podała, że oferent musi podać model i specyfikację, abym mógł go zweryfikować?

W SWZ nie podała, a czy z formularza wynikał taki obowiązek?

5 (edytowany przez Genesis 2023-03-14 07:01:50)

Niestety nie podała
A ja nie znam się na przetargam, tylko miałam przygotować wsad do swz
Koleżanka mnie wkopała, bo teraz nic nie mogę zrobić sad(
Czy w jakieś sposób mogę unieważnić taki przetarg?

6

Jeżeli obowiązek podania modelu sprzętu nie wynikał z SWZ ani też z formularza, to Wykonawca takiego obowiązku nie miał. Jak nazywała się rubryka, gdzie wykonawca wpisywał "spełnia".

7

Z przyczyn jak wyżej, nie widzę możliwości unieważnienia postępowania.

8 (edytowany przez Genesis 2023-03-14 07:18:04)

Załącznikami do niniejszej oferty są:
1) Załącznik nr 2 do SWZ
2) Załącznik 1B do SWZ
.
Załącznik 1 B
Przełącznik
Ilość 2 szt.
Specyfikacja sprzętowa -spełnia
Cechy zarządzania -spełnia
Łączność -spełnia
Sieć komputerowa -spełnia
Przekazanie (audycja) Danych -spełnia
Funkcje Multicast -spełnia
Protokoły -spełnia
Design -spełnia
Praca -spełnia

Czyli muszę czekać na umowę?
Rozumiem, że w umowie musi podać nazwę sprzętu?
Zarządzanie energią spełnia
Warunki zewnętrzne spełnia

Czy jak go poproszę o medele celu zweryfikowania i nie będzie się zgadzać, czy mogę go odrzucić?

9

Rozumiem, że (w uproszczeniu) był dwie kolumny. W jednej było wpisane na sztywno m.in. "Specyfikacja sprzętowa". W drugiej było pole do wypełnienia. Jaki był tytuł/nazwa kolumny, gdzie wykonawca wpisywał "spełnia".

10 (edytowany przez Genesis 2023-03-14 08:20:04)

Tylko taka tabelka, po lewej nazwa, po prawej pusta rubryka
Niestety nie mogę dac tu linka do przetargu
Załącznik 1 B

Przełącznik
Ilość

Specyfikacja sprzętowa

Cechy zarządzania

Łączność

Sieć komputerowa

Przekazanie (audycja) Danych

Funkcje Multicast

Protokoły

Design

Praca

Zarządzanie energią

Warunki zewnętrzne

Nasz przetarg jest na
bip/poczesna.pl > zamówienia Publiczne  > Zamówienia Publiczne - Profil nabywcy
Platforma przetargowa - e-przetargi od 2021 roku - przekierowanie

Dostawa sprzętu komputerowego w ramach realizacji projektu „Cyfrowa Gmina - zadanie 1

11

Jak inni wykonawcy wypełnili Załącznik 1 B?

12

A jeżeli jakaś firma napisała nazwę sprzętu i model?
Jak powinni taką tabelkę wypełnić?

13

Przejrzałem SWZ i zgodnie z jej treścią Wykonawca ma złożyć załącznik nr 1B i tyle. Nie ma tam ani słowa na temat tego co ma się w tym dokumencie znaleźć.  Z tego co napisałeś wynika, że  Wykonawca potwierdził, że jego urządzenia będą spełniały parametry opisane przez was w załączniku 1 A. To wszystko czego możecie oczekiwać od Wykonawcy.  W projekcie umowy również nie znalazło się miejsce na wpisanie konkretnych nazw i modeli. Więc wbrew temu na co liczysz z umowy też nie dowiesz się co dostaniesz. O tym co Wam Wykonawca dostarczy dowiecie się w chwili odbioru sprzętu. Co więcej w dziale SWZ dotyczącym przedmiotowych środków dowodowych gdzie powinna znaleźć się informacja o obowiązku złożeniu załącznika 1B zawierającego właśnie nazwy i parametry oferowanych urządzeń znalazł  się bezsensowny zapis o urządzeniach, wyrobach lub rozwiązaniach równoważnych. Coś tam trzeba było wpisać wiec pojawił się taki zapis. 
Przepraszam za krytykę ale taka niestety jest rzeczywistość.
Poniżej link do postępowania gdyby ktoś chciał jeszcze Ci pomóc.
https://poczesna.logintrade.net/zapytania_email,119250,d3b1b7eed0c78548d4249eda6cd85536.html

14 (edytowany przez Genesis 2023-03-14 13:24:41)

Dzięki
Jeżeli dostanę sprzęt i nie będzie się zgadzał z opisem to jaka jest procedura?

Ja nie jestem specjalistą od zamówień tylko informatykiem i miałem tylko przegotować wsad do zamówienia
Ale z tego co się nauczyłem trzeba się na wszystkim znać, niestety

15

Genesis napisał/a:

Jak powinni taką tabelkę wypełnić?

Właśnie problem w tym, że jak kto chce. Fakt, wraz z ofertą nalało złożyć załączyć 1 B, i wykonawca to zrobił.  Jak należało go wypełnić? ...o tym SWZ milczy. Można było wpisać sprzęt i model, można było wpisać "spełnia", można też było przekopiować OPZ.

16

Genesis napisał/a:

To że nie masz na etapie składania ofert info o sprzęcie i modelach, to nie jest problem - często tak się robi i ma to swoje +. Przed podpisaniem umowy możesz POPROSIĆ wykonawcę o informacje szczegółowe, co zamierza dostarczyć. Po podpisaniu, a przed dostawą również, celem usprawnienia procedury odbioru. Co Ci nie napisze to i tak musisz sprawdzić fizycznie, czy dostarczony sprzęt jest zgodny z oferowanym. Jeżeli sprzęt nie będzie się zgadzał z opisem, to procedura taka jak opisana w umowie - najczęściej odmowa odbioru, wezwanie do dostawy prawidłowego sprzętu, a w konsekwencji rozwiązanie umowy i naliczenie kar umownych.

17

Niektóre firmy wypełniały załącznik 1 jako nazwa to przełącznik i dalej cena, a inne
wymieniały nazwę i pod nia zamieszczały model

18

MIRAS napisał/a:
Genesis napisał/a:

To że nie masz na etapie składania ofert info o sprzęcie i modelach, to nie jest problem - często tak się robi i ma to swoje +. Przed podpisaniem umowy możesz POPROSIĆ wykonawcę o informacje szczegółowe, co zamierza dostarczyć. Po podpisaniu, a przed dostawą również, celem usprawnienia procedury odbioru. Co Ci nie napisze to i tak musisz sprawdzić fizycznie, czy dostarczony sprzęt jest zgodny z oferowanym. Jeżeli sprzęt nie będzie się zgadzał z opisem, to procedura taka jak opisana w umowie - najczęściej odmowa odbioru, wezwanie do dostawy prawidłowego sprzętu, a w konsekwencji rozwiązanie umowy i naliczenie kar umownych.

Miras, ja czytałem tą umowę, tam nie ma słowa na temat parametrów sprzętu. Wykonawca dostarczy to co akurat uda mu się kupić. Jeżeli Genesis trafi na cwanego wykonawcę to ten będzie próbował wcisnąć mu jakiś chłam. Parametry na papierze oczywiście będą się zgadzały ale to co dostaną może  być przykrą niespodzianką. Ja osobiście w takiej sytuacji próbował bym unieważnić postępowanie na podstawie art.255 pkt.6. To zawsze da się jakoś uzasadnić.

19

Jak napisałem
Jestem informatykiem, nie specjalistą od Zamówień.
To koleżanka robiła przetarg, ale z tego co widzę wpędziła mnie w niezłe bagno sad(

20

marekw2 napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Genesis napisał/a:

Miras, ja czytałem tą umowę, tam nie ma słowa na temat parametrów sprzętu. Wykonawca dostarczy to co akurat uda mu się kupić. Jeżeli Genesis trafi na cwanego wykonawcę to ten będzie próbował wcisnąć mu jakiś chłam. Parametry na papierze oczywiście będą się zgadzały ale to co dostaną może  być przykrą niespodzianką. Ja osobiście w takiej sytuacji próbował bym unieważnić postępowanie na podstawie art.255 pkt.6. To zawsze da się jakoś uzasadnić.

W jaki sposób można teraz próbować unieważnić przetarg? Jaki mocny argument użyć?

21

Teraz muszę się bujać w tym przetargiem bo koleżanka "specjalistka" tak go zamieściła,
ja jestem informatykiem i chyba muszę również zapoznać się w przepisami o przetargach.

Czy można ten przetarg unieważnić w jakich argumentów użyć?

22

Genesis napisał/a:

Teraz muszę się bujać w tym przetargiem bo koleżanka "specjalistka" tak go zamieściła,
ja jestem informatykiem i chyba muszę również zapoznać się w przepisami o przetargach.

Czy można ten przetarg unieważnić w jakich argumentów użyć?

Czemu chcesz unieważnić? Zgodnie z umową Wykonawca ma dostarczyć sprzęt zgodny z SWZ i załącznikami do SWZ. W załączniku 1a do SWZ masz określone wymagania. Jak ktoś dostarczy sprzęt niezgodny z tymi wymaganiami to nie podpisujesz protokołu odbioru, naliczasz kary umowne za zwłokę lub też odstępujesz od umowy.

23

Dokładnie. Trzeba przewartościować czynności odbioru i oferty. Czynność odbioru ma zdecydowanie większe znaczenie, bo - jak to mówią - papier przyjmie wszystko.
Wskazanie dokładnego modelu sprzętu w ofercie nie obroni zamawiającego przed otrzymaniem chłamu.

24

Jeżeli oferta wygrana  przewyższa zakładany budżet, czy można przetarg unieważnić?

Wygrały 3 firmy: A,B,C
Trzecia najdroższa wniosła o odrzucenie oferta A i B - niezgodna z opisem
Ale oferta C jest najdroższa i przekracza budżet

25

"Wygrały 3 firmy: A,B,C" O co chodzi z tym "wygrały"?. Zakładam, że zostały "złożone".

Tak można.