1

Temat: Brak kierownika - powód do odrzucenia oferty?

Ogłosiłem postępowanie na budowę oczyszczalni ścieków. Warunki udziału:
1) minimum dwie podobna roboty o wartości min. 4 mln zł,
2) posiadanie środków fin. lub zdolności kredytowej na 6,5 mln. zł,
2) dysponowanie kierownikiem budowy z uprawnieniami sanitarnymi z doświadczeniem min. jednej roboty o wartości min. 4 mln zł,
3) dysponowanie kierownikiem robót branży budowlanej z doświadcz. min. jednej roboty o wartości min. 4 mln zł,
4) dysponowanie kierownikiem robót branży elektrycznej z doświadcz. min. jednej roboty o wartości min. 4 mln zł
Szacunek na 13 mln zł, a oferty od 12 do 15 mln zł.
Jeden z Wykonawców w ofercie pisze, że nie zna jeszcze nazwisk kierownika budowy, ani kierowników robót obu branż. Jednocześnie składa oświadczenie, że spełnia warunki udziału w postępowaniu (na podstawie art. 125 ust. 1, w związku z art. 273 ust. 2 pzp).
Mój mózg wybuchł. Możecie mi wyjaśnić - czy on spełnia warunki (jak oświadczył), czy nie (skoro nie zna nazwisk w momencie składania oferty). Bo ja już nie wiem, czy mam odrzucać ofertę, wzywać od wyjaśnienia, czy co mam z nim zrobić?

2

Odp: Brak kierownika - powód do odrzucenia oferty?

Na pierwszy ogień wezwanie do wyjaśnień. Może ma u siebie kilku kierowników i nie wie, których skieruje do tego zamówienia.

3

Jak może spełniać skoro sam przyznaje, że nie spełnia. Ja bym wezwał i jeżeli nie poda nazwisk i uprawnień to do odrzucenia.

4

musi zapewnić warunki i podać. Oczywiście potem można będzie zmienić kierownika, ma tylko spełniać te warunki co mu nakazano w postepowaniu.