1

Temat: dokumentacja projektowa

witam
projektant, który zrobił projekt budowlany (który otrzymaliśmy od miasta) nie chce "dorobić" pozostałych dokumentów wchodzących w skład dokumentacji projektowej (stwir, przedmiarów, pr. wykonawczych, bioz). Nie pytajcie dlaczeo :-). Pytanie może trochę nie z tej branży, ale czy ktoś wie, czy można polecić dorobienie wym. dokumentów innemu projektantowi? Zasadniczą rzeczą jest to, że jak tak to muszę ogłaszać przetarg z ogłoszeniem.

2

Odp: dokumentacja projektowa

Można zlecić innemu. A co rozumiesz pod bioz? Informację - jest nieodzownym elementem projektu do pozwolenia. A plan bioz robi kierownik budowy.

3

inform bioz, sorki

4

Zgodnie z naszym nienajlepszym prawodawstem informacja musi być załączona do projektu i wniosku o pozwolenie na budowę. Jeśli w warunkach siwz oraz umowie zawarte jest uzyskanie pozwolenia to nie ma wyjścia - musi to zrobić. Ważne zapisy umowy oraz RM o zawartości dokumentacji projektowej.

5

nikomu nie życzę takiej sytuacji, kasa wydana a tu praktycznie nie można zrobić przetargu. mogę jeszcze jedynie poradzić, że jak administracja chce się pozbyć czegoś takiego na rzecz spółki to od razu należy wystosować zapytanie-pismo dot. zaleceń do dalszych działań i bezwzględnie żądać kopii umowy na podstawie której zrobiono projekt. najlepiej jeszcze opinię radcy prawnego dot. praw autorskich.
dzięki za informację

6

Nie zgadzam się z poglądem agaj , jeżeli przedmiotem zamówienia dla tego Projektanta było wykonanie tylko i wyłącznie projektu budowlanego czyli dokumentacji do uzyskania pozwoleń administracyjnych w tym decyzji o pozwoleniu na budowę to nie można go "zmusić" do wykonania projektów wykonawczych , części kosztowej czyli przedmiarów , kosztorysów inwestorskich czy też specyfikacji ponieważ wykracza to poza zakres , który miał zlecony. Chyba ,że było  inaczej - nalezy siegną do żródła czyli umowy. Pozdrawiam

7

przepraszam nie zgadzam się ze zdaniem chud sorry byłem bez okularów

8

myszy1953 napisał/a:

przepraszam nie zgadzam się ze zdaniem chud sorry byłem bez okularów

W jakim zakresie? Informacja bioz należy do opracowania projektowego do pozwolenia na budowę. Pisałem wyraźnie o tym. Natomiast inne to co innego.