1

Temat: Czy uznać protest?

Drodzy Forumowicze,
mam wątpliwości interpretacyjne odnośnie uznania protestu:
1 lipca b.r - okazało się ogłoszenie w BZP oraz na stronie internetowej (poniżej progów)
15 lipca - Wykonawca złożył zapytanie do SIWZ
16 lipca - odpowiedziałam Wykonawcy
21 lipca - zmodifikowałam SIWZ i przedłużyłam otwarcie ofert do 27 lipca (pierwotne otwarcie 23 lipca)
22 lipca wpłynął protest na odpowiedź z dnia 16 lipca.
Cóż mam teraz począć z tym protestem?
Odrzucić jako wniesiony po terminie?
Czy kopię wysłać Wykonawcom...., przesunąć termin otwarcia o dni, na które Wykonawca ma czas się przyłąCzyć?

2

Odp: Czy uznać protest?

piszesz trochę nie jasno, myślę że protest wpłynął w związku z twoją modyfikacją siwz - jeżeli tak jest tzn wpłynął w terminie, bo jeżeli protest nie ma nic wspólnego z twoją modyfikacją tzn wpłynął po terminie
piszesz o wykonawcach czy to znaczy że ktoś pobierał od ciebie (z siedziby) siwz?

3

Właśnie protest nie wpłynął na modyfikację!!!!! Wykonawca odnosi się do odpowiedzi na zapytanie.

4

Jeśli protest nie dotyczy zmodyfikowanych zapisów SIWZ, to jest wniesiony po terminie.

5

Dokładnie, Wykonawca nie odniósł się do modyfikacji i jej nie oprotestował. Oprotestował "moją" odpowiedź na zapytanie do SIWZ.

6

a czy odpowiedź na pytanie do SIWZ nie jest czynnością Zamawiającego, na którą można wnieść protest?

7

Zaniechanie owszem - jeżeli bym nie odpowiedziała. Ale co w sytuacji,jeżeli Wykonawcy "nie spodoba" się moja odpowiedź. Protest na zapisy SIWZ dawno minął, więc mógł protestować o czasie.

8 (edytowany przez hamerek 2009-07-23 07:46:51)

dokładnie
orzecznictwo też to potwierdza
jeśli zadasz pytanie i otrzymasz odpowiedź nie taką jak chciałeś, a termin na wniesienie protestu na zapisy siwz już minął, nic nie możesz zrobić.
dlatego zawsze radzę wykonawcom, żeby zamiast pytać protestowali, no chyba że są pewni, że dostaną odpowiedź w takim czasie, że w razie czego wyrobią się jeszcze z protestem.

9

Dokładnie,
też wychodzę z założenia, że lepiej protestować niż zadwać pytania.

10

ależ nie, dlaczego? protestuje sie jeżeli się z czymś nie zgadza, a pytam jeżelui coś jest niejasne.
a swoją drogą , czy twoja modyfikacja siwz na pewno nie miała nic wspólnego z pytaniem wykonawcy?

11

Nie, moja modyfikacja nie miała nic wspólnego z pytaniem Wykonawcy.

12

hamerek napisał/a:

dokładnie
jeśli zadasz pytanie i otrzymasz odpowiedź nie taką jak chciałeś, a termin na wniesienie protestu na zapisy siwz już minął, nic nie możesz zrobić.
dlatego zawsze radzę wykonawcom, żeby zamiast pytać protestowali, no chyba że są pewni, że dostaną odpowiedź w takim czasie, że w razie czego wyrobią się jeszcze z protestem.

Czy możesz podać sygnaturki wyroków?
Dziękuję:)

13

to wynika jasno z ustawy (terminy na zadawanie pytan i na protest)

14

Ili napisał/a:
hamerek napisał/a:

dokładnie

Czy możesz podać sygnaturki wyroków?
Dziękuję:)

np. 180/08
709/08
i jeszcze parę innych

15

Ponadto, Wykonawca użył sformułowania: "wnoszę o zmianę zapisów SIWZ (...)"