1

Temat: i jeszcze raz o uzupełnieniu dokumentów

wykonawca wraz z ofertą nie złozył zaświadczenia z ZUS, po piśmie o uzupełnienie zrobił to , ale dokument został wystawiony po terminie składania ofert. co robię w tym przypadku? wykluczam wykonawcę i zwracam wadium?

2

Odp: i jeszcze raz o uzupełnieniu dokumentów

Tak, ja tak robię,
pewnie uzupełnił tylko dla tego aby nie stracić wadium

3

Wykluczasz i odrzucasz, a wadium bym zwróciła.

4

zgodnie z KIO zwracasz wadium

5

j.w. -chyba że mimo wystawienia po TSO potwierdza niezaleganie do TSO

6

"Zdaniem Urzędu Zamówień Publicznych z sytuacją, w której niezłożenie dokumentów żądanych przez zamawiającego wynika z przyczyn nieleżących po stronie wykonawcy, mamy do czynienia - w świetle art. 46 ust. 4a ustawy PZP - w przypadku, gdy niemożność przedłożenia dokumentu potwierdzającego spełnianie warunków udziału w postępowaniu lub potwierdzającego spełnianie przez oferowane usługi, dostawy lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, wynika z faktu, iż obiektywnie wykonawca ten, jak i oferowane przez niego usługi, dostawy lub roboty budowlane, nie spełniają tych warunków lub wymagań"

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/zatrzymanie-wadium

Złożenie złego kwitu w sytuacji gdy mógł złożyć dobry obiektywne? big_smile

7

termin składamia ofert był 24 lipca, a dokument potwierdza spełnienie warunków na 31 lipca, wiec troche po czasie. wiec ofertę odrzuciłam. jestem ciekawa czy będzie protestował....w sumie i tak nie wygrał, ae ten typ tak ma

8

to nie ma interesu prawnego, chyba że oprotestuje również ofertę/y przed nim

9

Marko czy cytowana opinia i Twój komentarz zmierzają ku zatrzymaniu wadium?????

10

Moja opinia jest niezmienna od wejścia w życie tego kretyńskiego przepisu.

11

nad zatrzymaniem wadium też sie zastanawiałam, ale dokumenty złożył. w sentencji wyroku KIO z 18-12-2008r jest napisane  ze złożenie dokumentu, który wskazuje na niespełnienie warunków jest wypełnieniem art. 26 ust.3.

12

Marko rozmarzyłeś mnie tym "KRETEŃSKIM" przepisem - za 2 tyg tam będę..................

13

JA zatrzymuje wadium w takiej sytuacji. Delikwenta składającego ofertę z np. nieaktualnym ZUS-em przecież wzywamy do uzupełnienia dokumentu traktując jakby w ogóle tego dokumentu nie było. Zatem w sytuacji, kiedy nawet złoży na wezwanie dokument, z którego nadal nie będzie wynikało potwierdzenie spełnienie warunku nadal traktuję jakby nie złożył dokumentu potwierdzającego spełnienie warunku udziału w postępowaniu.

14

Grzech napisał/a:

Zatem w sytuacji, kiedy nawet złoży na wezwanie dokument, z którego nadal nie będzie wynikało potwierdzenie spełnienie warunku nadal traktuję jakby nie złożył dokumentu potwierdzającego spełnienie warunku udziału w postępowaniu.

AMEN

15

nie zatrzymałabym wadium - ten instrument ma służyć temu aby wykonawcy nie kombinowali a nie temu aby Z bezpodstawnie się wzbogacali

16

To jeszcze trzeba sformułować ten "instrument" w odpowiedni sposób..., a że zmówić sie można bez problemu w świetle PZP (i to bez nieskładania kwitów) to chyba każdy w miare znający pzp wie.

17

amen ;p

18

Ciekawią mnie wyniki ewentualnej sondy w tym temacie. Chyba tylko statystyka rozwiąże ten problem i pokaże jak uważa większość.

pzdr

19

Właśnie zatrzymałem 160 000 zł pewnie będzie odwołanie - protest już jest. Jak będzie rozstrzygnięcie KIO to podzielę się informacjami.

20

Jeżeli na podstawie wskazanej 6 postów wyżej to odważnie:P

pzdr

21

KIO rozstrzygnie czy słusznie wykluczyłes/odrzuciłes , czy słusznie zatrzymałes to kompetencje sądu

22

Ikant napisał/a:

Jeżeli na podstawie wskazanej 6 postów wyżej to odważnie:P

Wyczuwam nutke przerażenia... w sumie ciężko sie dziwić wykonawcy tongue

23

Raczej podziwu dla tak heroicznej postawy tongue
Pamiętaj Marko, że "jedna jaskółka wiosny nie czyni" wink

pzdr

24