1

Temat: materiały tylko z UE?

Czy prawidłowy jest zapis w SIWZ (właściwie w STWiORB): "materiały i urządzenia muszą pochodzić z krajów UE lub krajów otrzymujących fundusz pomocowy"????

2

Odp: materiały tylko z UE?

a czemu chcesz to tak ograniczyć?

3

Tak określił projektant w STWiORB. Ja mam poważne wątpliwości co do poprawności takiego zapisu, zwłaszcza że swoją drogą są narzucone wymagania odnośnie atestów i certyfikatów zgodnie z obowiązującymi normami.

4

Jeżeli takie ograniczenie nie wynika z odrebnych przepisów/warunków (np. dofinansowanie z UE) to moim zdaniem zapis taki jest nieprawidłowy. Natomiast spotkałem postepowanie w którym zamawiajacy oceniał jako kryterium podobney warunek/zalecenie (dokładnie dotyczył premiowania rynku lokalnego).

5 (edytowany przez hamerek 2009-08-11 11:25:08)

wprowadzenie takiego warunku moim zdaniem, byłoby dopuszczalne tylko i wyłącznie z dobrym uzasadnieniem dlaczego te materiały i urządzenia są lepsze niż te z krajów innych niż z UE lub też potrzeby zastosowania właśnie takich a nie innych (co wynikałoby np. z tego o czym pisze responder w zdaniu 1), a trudno mi się tu takiego doszukać

6

Też mi się tak wydaje - jak rozumiem intencją projektanta było wyeliminowanie chińskiego chłamu... Popieram, ale jeśli przez taki zapis postępowanie może zostać oprotestowane, to wyrzucę.

7

a nie możesz wprowadzić jakichś parametrów dla tych materiałów??
nie znam się na budowlance ale może są jakieś normy, których "chiński chłam" nie spełnia??

8

Własnie mielismy problem jak wyeliminować chińską tandetę  Według naszego doradcy niektóre chinskie wyroby maja juz "papiery" na dobre normy, bez zachowania jakości. Częściowo ten problem rozwiązalismy poprzez ządanie 5 lat gwarancji, ale i tak nie jesteśmy pewni czy to poskutkuje.