1

Temat: brak imiennej pieczątki

Witam wszystkich, znowu mam problem sad

badam oferty i znajduje takowe braki: złożono kopię odpisu z rejestru i przystawiono tylko pieczątkę "za zgodność" brak imiennej, i tak samo jest z koncesją
- brak potwierdzenia ceny na dany dzien i dokumenty potwierdzającego jakośc paliw

czy w obu tych przypadkach mogę wezwać do uzupelnienia?
czy wartość szacunkowa może być nizsza od oferowanej, kwota którą zamierzamy przeznaczyć jest wyższa od nich obu smile ?

Poradźcie

2

Odp: brak imiennej pieczątki

dodam, że na pieczące za zgodność jest tylko parafka

3

W wyroku z dnia 18 stycznia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-4/05 Zespół Arbitrów stwierdził między innymi, co następuje:
W oparciu o wyniki analizy zawartości i treści wskazanej oferty, przy uwzględnieniu odpowiednich zapisów SIWZ odnoszących się do zarzutów:
1)    ?braku numeracji stron wielu dwustronnych dokumentów stanowiących część oferty Lent/ MAT?
2)    ?różnicy pomiędzy podaną na stronie drugiej tej oferty liczbą jej stron, a rzeczywistą ich liczbą? oraz
3)    wadliwego ?zszycia poszczególnych kartek oferty?,
Zespół Arbitrów uznał, że ww. uchybienia w treści oferty nie mogą być traktowane jako zarzucana ?sprzeczność oferty z treścią SIWZ?, albowiem uchybienia te nie mieszczą się w zakresie pojęcia ?treść oferty?, a dotyczą wyłącznie jej formy i zawartości. Sprzeczność oferty z treścią SIWZ, o której mowa w art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy - Prawo zamówień publicznych zachodzi, bowiem wyłącznie w odniesieniu do jej treści merytorycznej, a nie formy jak numeracja stron, określenie ich ilości czy zszycie kart oferty (vide Prawo zamówień publicznych Komentarz pod redakcją T. Czajkowskiego UZP 2004 pkt 6 do art. 82 strona 209, oraz pkt 4 zd. 2 do art. 89 strona 220).
Także pozostałe zarzuty podniesione przez Odwołującego się polegające na
4)    ?braku parafy prokurenta Lent S.A.?
5)    ?braku pieczątek prokurenta na oświadczeniach woli(?)?, nie mogą być traktowane w kategoriach sprzeczności oferty z treścią SIWZ, skoro wskazane w nich uchybienia nie wchodzą w zakres wymogów odnoszących się do przedmiotu zamówienia oraz jego realizacji. Uchybienia te nie dotyczą także podmiotowych warunków udziału w postępowaniu.
Również analiza treści zarzutów odwołania w kontekście wymogów Zamawiającego sformułowanych w treści zapisów rozdz. VIII pkt 5 lit. a, b oraz pkt 6 SIWZ w ocenie Zespołu Arbitrów nie wykazała podstaw do odrzucenia oferty firmy Lent/MAT. Wskazane nieprawidłowości mogą być rozpatrywane jedynie w kategoriach uchybień porządkowych pozostających bez wpływu na osiągnięcie aspektów materialnych stanowiących cel postępowania" .

4

A jak to ma się do mnie?

5

Poprosiłam Wykonawcę o uzupełnienie tych dokumentów, a także o uzupełnienie pięczątki imiennej. Na razie brak odzewu.

6

anka82 napisał/a:

1. Poprosiłam Wykonawcę o uzupełnienie tych dokumentów,
2. a także o uzupełnienie pięczątki imiennej.

1. Ok
2. smile

7

w zasadzie przystawianie pieczątki imiennej nie jest obowiązkiem (z niczego nie wynika) przystawia się ją jedynie dlatego aby ułatwić identyfikację, więc musisz stwierdzić czy ta parafka to jest podpis, bo jeżeli nie to dokument jest poprosyu nie podpisany (jeżeli oferta ma taką samą parafkę z pieczątką a inny dokument tą parafkę bez pieczątki to uważam że możesz zidentyfikować podpis

8

Ale nic się nie stanie jak ją dostawią :-) lepiej więcej niż mniej

9

anka82 napisał/a:

Ale nic się nie stanie jak ją dostawią :-) lepiej więcej niż mniej

Tylko pozazdrościć poczucia humoru, dostawią... he he smile