1

Temat: Dokumentacja projektowa

Witam serdecznie,

mam następujące wątpliwości co do prac projektowych:
1. Czy wartością zamówienia jest suma wszystkich prac projektowych planowanych do zlecenia w danym roku? (vide art. 32.4, art. 34 PZP), czy dla każdego obiektu wartość zamówienia jest odrębna? Nie chcę być posądzony o dzielenie zamówień....

2. Posiadamy projekt budowlany modernizacji amfiteatru. Ostatnim etapem jest wykonanie zadaszenia. Musimy zlecić opracowanie projektu wykonawczego, STWiORB, aktualizację przedmiarów i kosztorysów.
Czy Waszym zdaniem opracowanie projektu wykonawczego wiąże się z naruszeniem praw autorskich osób sporządzających projekt budowlany? W umowie o projekt budowlany (rok 2000) nie uregulowano sprawy praw autorskich. Stanowisko Izby Architektów Polskich znam (jest tendencyjne ;-)). Czy sa jakieś inne oficjalne opinie w tej sprawie?

pozdrawiam
Damian

2

Odp: Dokumentacja projektowa

{ mam następujące wątpliwości co do prac projektowych:
1. Czy wartością zamówienia jest suma wszystkich prac projektowych planowanych do zlecenia w danym roku? (vide art. 32.4, art. 34 PZP), czy dla każdego obiektu wartość zamówienia jest odrębna? Nie chcę być posądzony o dzielenie zamówień.... }

wg. mojej oceny NIE, albowiem jeżeli dane prace projektowe dotyczą np. projeków liniowych (drogi) to pozostają bez związku z projektem na halę gimnastyczną. Każdy z nich jest innym rodzajem zamówienia na usługi projektowe.

{ Posiadamy projekt budowlany modernizacji amfiteatru. Ostatnim etapem jest wykonanie zadaszenia. Musimy zlecić opracowanie projektu wykonawczego, STWiORB, aktualizację przedmiarów i kosztorysów.
Czy Waszym zdaniem opracowanie projektu wykonawczego wiąże się z naruszeniem praw autorskich osób sporządzających projekt budowlany? W umowie o projekt budowlany (rok 2000) nie uregulowano sprawy praw autorskich. Stanowisko Izby Architektów Polskich znam (jest tendencyjne ;-)). }

w tym wypadku zamówienia na wykonanie STWiORB dla danego projektu jest już sumą łaczną wartości szacunkowej zamówienia bo dotyczy tego samego zadania.

Powstaje pytanie dlaczego STWiORB nie może wykonać pracownia, która wykonała projekt?
Jeżeli nie może, nie sądzę by sporządzenie tego przez innego autora naruszało prawa autorskie, jeżeli tylko nie będzie sprzeczne z rozwiązaniami projektowymi zawartymi w projekcie zasadniczym.

3

Moje pytanie dotyczyło bardziej sporządzenia projektu wykonawczego, tj. dokumentu który ma uszczegóławiać projekt budowlany. Czy uszczegółowienie projektu budowlanego przez inne biuro projektowe (bez wprowadzania zmian) wiąże się z naruszeniem praw autorskich?

4

zalezy czy te prawa byly zastrzezone przez wykonawce? czy przekazal Zamawiajacemu. a tak poza tym jesli nie ma zmian to nie ma problemu, tak? wink

5

cieslard napisał/a:

Moje pytanie dotyczyło bardziej sporządzenia projektu wykonawczego, tj. dokumentu który ma uszczegóławiać projekt budowlany. Czy uszczegółowienie projektu budowlanego przez inne biuro projektowe (bez wprowadzania zmian) wiąże się z naruszeniem praw autorskich?

"(...) jeżeli tylko nie będzie sprzeczne z rozwiązaniami projektowymi zawartymi w projekcie zasadniczym."

Patrz wyżej i spokojnie można zlecić wykonanie specyfikacji technicznej wykonania i odbioru innemu wykonawcy. Ona i tak musi byc sporządzona w opraciu o projekt.

pozdrawiam
----------------------
nora