1

Temat: Pomocy!!!!!

Przetarg nieograniczony 1 oferta rozliczenie kosztorysowe. Wykonawca miał obliczyć cenę na podstawie przedmiarów. I teraz co przysprawdzaniu wyszło że umieszczono zły przedmiar. Co zrobić proszę o poradę czy da się uratować przetarg.

2

Odp: Pomocy!!!!!

Przedmiar  robót stanowi przy wynagrodzeniu kosztorysowym jest częścią dokumentacji projektowej służącej do opisu przedmiotu zamówienia. Jak wynika z postu umieszczoeny został zły przedmiar. Moim zdaniem, zamawiajacemu nie pozostaje nic innego, jak unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 ustawy Pzp.  Bo przecież umowa będzie podlegać unieważnieniu w części wykraczającej poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w SIWZ - art. 140 ust. 3 ustawy Pzp.

3

Postępowanie do unieważnienia.

4

Ok bardzo dziękuję tak włąśnie myślałam.  To będzie problem.

5

A czy trzeba jakoś uzasadniać unieważnienie?

6

nina napisał/a:

umieszczono zły przedmiar.

Na ile zły i co w nim złego?

nina napisał/a:

Czy da się uratować przetarg.

Ja bym próbował, lecz do tego potrzebna m.in. wiedza jw.

karolk napisał/a:

Przedmiar  robót stanowi przy wynagrodzeniu kosztorysowym jest częścią dokumentacji projektowej służącej do opisu przedmiotu zamówienia.

Jednak wobec rozbieżności pierwszeństwo ma projekt budowlany. Zbyt często zapominamy, że przedmiar jest zawsze wtórny i nie określa przedmiotu zamówienia.

karolk napisał/a:

nie pozostaje nic innego, jak unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 ustawy Pzp.

Nie jestem przekonany.

karolk napisał/a:

Bo przecież umowa będzie podlegać unieważnieniu

Samo się tak nie staje - a kto, kiedy i po co ma unieważnić? Określenie przedmiotu zamówienia to nie przedmiar ani nawet projekt budowlany (!)
Na razie nie widzę podstawy do unieważnienia.

7

Dzięki hubal

8

Opis przedmiotu zamówienia na roboty budowane dokonuje się na podstawie art. 31 ust.1 pzp przy pomocy dokumentacji projektowej oraz stwior. Zgodnie z Rozporz. w sprawie szczegóowego zakresu i formy dokumentacji projektowej ...... dokumentacja projektowa składa się w szczególności z projektu bud., projketu wykon., przedmiaru robót, ...

Niewyobrażam sobie jak można uznac że opis przemiotu zamówienia jest opisany zgodnie z art. 31 i art. 29 gdzie posłużono sie niewłaściwym przedmioarem robót. Co z tego że nawet projket budowalny by był skoro cene wyznacza się i tak na podsatwie przedmiaru robót.

Nie ma innej możliwości jak unieważnić przetarg jako wadliwy.

9

Ja nadal nie widzę przekonujących argumentów.

Jeśli chodzi o argumenty przytoczone przez janek159, to po pierwsze cena oferty jest tylko teoretyczna, potrzebna jako wspólna płaszczyzna do porównania ofert i to zostaje  osiągnięte niezależnie od (drobnych) błędów w przedmiarze. Po drugie nie zgadzam się z sugestią, że przedmiar jako część dokumentacji opisuje przedmiot zamówienia. Istnieją przypadki, gdzie nie ma przedmiaru, a opis jest, nieprawdaż. To co? Gdyby zmienić sposób ustalania ceny, to nagle ten sam opis jest dobry??? To cena dyktuje opis???
Marudzić i krytykować ja też umiem. Tutaj jednak mamy postawiony problem: jak uratować postępowanie i czekamy na pozytywne pomysły.

Zadany przedmiar mógł mieć bardzo drobne błędy, które nie muszą mieć znaczenia, może językowe, może kosmetycznem, może to były błędy ilości? Błędem jest wyolbrzymianie ich znaczenia i orzekanie bez zastanowienia o unieważnieniu.

10

Hubal - Przykro mi ale nie zgadzam się z Tobą co do przedmiaru robót. Wynagrodzenie jest kosztorysowe i przedmiar stanowi część dokumentacji projektowej służącej do opisu przedmiotu zamówienia. Zgadzam się z Tobą, że najważniejszy jest projekt budowlany, a w następnej kolejności projekty wykonawcze, specyfikacje techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych i dopiero przedmiar robót.
Co się stanie w sytuacji jeżeli zamawiający zapisał np. w SIWZ, że kosztorys ofertowy wykonawca ma opracować zgodnie z pozycjami i  danymi wynikającymi z  przedmiaru robót  (a jest to bardzo częsty taki zapis w SIWZ z uwagi na wygodnictwo zamawiającego przy ocenie ofert )  a wykonawca nie analizuje i weryfikuje szczegółowo projektu budowlanego (nie ma takiego obowiązku w świetle orzecznictwa SN). Zresztą  w świetle orzecznictwa ZA i KIO wykonawca nie może ponosic ujemnych  skutków  nienależytego przygotowania zamówienia przez zamawiającego.

11

I tutaj Karolk ma rację, to postępowanie leży, ewidentna klapa.

12

Andrzej Warwas Dyrektor w Ministerstwie Infrastruktury w "Buduj z głową" Nr 1/2008 napisał:
?Zamawiający wybierając ten /kosztorysowy/ sposób rozliczenia musi jednak pamiętać, iż zgodnie z art. 140 Pzp nie można uwzględniać w umowie zakresu rzeczowego wykraczającego poza opis przedmiotu zamówienia ustalony w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. W części wykraczającej poza ten zakres umowa jest nieważna z mocy prawa. Tym samym, zakres obmiaru robót wykonanych, stanowiący podstawę obliczenia wynagrodzenia kosztorysowego, może dotyczyć tylko robót uwzględnionych w przedmiarze robót, służącym do opisu przedmiotu zamówienia. Nie jest natomiast możliwe uwzględnienie przy rozliczeniu kosztorysowym robót stanowiących wprawdzie niezbędny element zamówienia, ale nieprzewidzianych w opisie przedmiotu zamówienia. Roboty tego rodzaju stanowią zawsze nowe zamówienie, które podlega odrębnej procedurze, np. przy zastosowaniu instytucji zamówień dodatkowych lub uzupełniających (art. 67 ust. 1 pkt 5 i 6 Pzp)?.

13

Dobry artykuł.

14

To jaki zapis przy obliczaniu ceny zamieścić dot. rozliczenia kosztorysowego?

15

Dodam że dlatego zastosowano zapis że obliczenie ceny ma być na podstawie przedmiarów bo projekt jest skopany jak szlak.

16

Nina - Jak widzisz, nie ma tu jednakowego stanowiska. Ja pozostaję przy swoim i na jego potwierdzenie przytoczyłem stanowisko Pana Andrzeja Warwasa, ktory poza tym ,że jest Dyrektorem w Ministerstwie Infrastruktury, to jest cenionym wykładawcom zamówień publicznych dot. robót budowlanych. Musisz zatem sama zadecydować, które stanowisko wybierasz.

17

Zgadza się nie ma jednakowego stanowiska, ale jak dla mnie nie można tego dalej prowadzić.

18

Dla mnie też nie można tego dalej prowadzić.

19

karolk napisał/a:

Co się stanie w sytuacji...?

Ano nic złego. Dla mnie jest oczywiste, że  kosztorys ofertowy wykonawca ma opracować zgodnie z pozycjami i  danymi wynikającymi z  przedmiaru robót. Inaczej nie można byłoby porównać ofert. Dlatego odpowiedni zapis w SIWZ jest nawet pożądany.
Ponadto

karolk napisał/a:

wykonawca nie może ponosic ujemnych  skutków  nienależytego przygotowania zamówienia przez zamawiającego.

No właśnie dlatego należy dążyć do pozostawienia postępowania. Niech wysiłek wykonawców nie idzie na marne.

20 (edytowany przez hubal 2010-06-16 08:40:46)

karolk napisał/a:

zgodnie z art. 140 Pzp nie można uwzględniać w umowie zakresu rzeczowego wykraczającego poza opis przedmiotu zamówienia ustalony w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

Ja takiego zapisu tam nie znajduję, to jest tylko interpretacja niektórych prawników-toretyków, takich co w praktyce nie zrobili żadego przedmiaru, ani projektu, ani wielu innych rzeczy. Rozumując tak nie można byłoby mówić ani o robotach dodatkowych, ani o zamiennych (a przecież mówiliśmy na tym forum!), ani o realizacji odpowiednich zapisów Kc, a przy każdej robocie powiniśmy z góry przygotowywać 2 umowy: na roboty podstawowe i dodatkowe. Dlaczego nikt tego nie uczy??? Wykonawca zgodnie z przepisami ma wykonać zamówiony kompletny obiekt, a nie to co było w przedmiarze. Wykonawca nie może ciągle oglądać się na komentarze, bo nic by nie zbudował !  Zaś zamawiający ma zapłacić - jak to zrobić, skoro ciągle nie i nie???

karolk napisał/a:

W części wykraczającej poza ten zakres umowa jest nieważna z mocy prawa.

Nieprawda !!! Co najwyźej może podlegać unieważnieniu. Musi jednak ktoś to zrobić. Kto, kiedy i po co?

karolk napisał/a:

Roboty tego rodzaju stanowią zawsze nowe zamówienie, które podlega odrębnej procedurze

Nie zgadzam się. Ustawa pozwala zmienić istniejącą umowę!!! Róbmy to tak, by odrębne procedury były zbędne (stosowne szczegóły były już - w innych miejscach i w innym czasie).