1

Temat: Warunki po nowelizacji

Witam wszystkich. Padło na mnie przygotowanie PN -dokładnie dwa na RB i Usluge. To moj 3 pn w ogóle a pierwszy po nowelizacji. Czytałem ostatnio materiały o zmianach i.. się zagubiłem.  Będą to PN poniżej progów unijnych jeden na RB drugi na usługę. Wymagać będziemy oświadczenia art 22 ust 1 , oswiadczenie art 24 ust 1 oraz wykazu robót, usług + kierownika w rb i urządzenia w usłudze.  W siwz oczywisciw zapis ze wykonawca moze polegać... -art 26-2b
1.. Czy mogę lub muszę w  ogłoszeniu/siwz wymagać  oświadczenia 22-1 i oswiadczenie 24-1  od podmiotów udostępniających zasoby wykonawcy?
2. Czy w ogłoszeniu/siwz od podwykonawcy mogę lub muszę ządać  oswiadczeń 22-1 i 24-1

2

Odp: Warunki po nowelizacji

oświadczenie z 22.1 składa tylko wykonawca.

zgodnie z rozporządzeniem o dokumentach par. 1.2 mówi, że jeżeli wykonawca polega na zasobach innych podmiotów, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający MOŻE żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w par. 2  (czyli np. oświadczenia z art. 24.1).

na Twoim miejscu odpuściłbym sobie żądanie papierków na podmioty trzecie.

3

A ja dodatkowo przypomnę na wszelki wypadek o oświadczeniu ws. uprawnień wspomnianego kierownika wg §1.1.7 (czyli nie żądać kopii).

4

Witam,

Mam pytanie jak formułujecie warunki udziału w postępowaniu ?? Z tego co widać to ludzie robią to na dwa sposoby
Pierwszy: Przepisują literalnie art. 22 ustawy i tyle , konkretyzują wszystko w punkcie sposób oceny spełniania warunków

Drugi: Pisza warunek posiadania wiedzy i doświadczenia konkretyzują np. wykonawca powinien posiadać wiedzę i doświadczenie tz. wykonać co najmniej 2 dostawy .....  ; a swoją drogą opisują sposób ocenę sposobu spełniania warunku.

Pozdrawiam

5

Winien być przykład drugi.

6

Tez tak uważam. Ale doczytałem sie w materiałach jednej z bardziej znanych kancelarii zajmujących sie ZP , iż - cytuje " zmiana art. 22 oraz wielu innych przepisów ustawy ma ten cel, że warunki udziału w postępowaniu określa sama ustawa (art. 22 ust. 1), natomiast zamawiający ma dokonać opisu sposobu oceny spełniania warunków"

Patrząc na ogłoszenia publikowane to niektórzy właśnie tak to rozumieją

7

alek02 napisał/a:

Tez tak uważam. Ale doczytałem sie w materiałach jednej z bardziej znanych kancelarii zajmujących sie ZP , iż - cytuje " zmiana art. 22 oraz wielu innych przepisów ustawy ma ten cel, że warunki udziału w postępowaniu określa sama ustawa (art. 22 ust. 1), natomiast zamawiający ma dokonać opisu sposobu oceny spełniania warunków"

Patrząc na ogłoszenia publikowane to niektórzy właśnie tak to rozumieją

i dobrze robią smile

8

Warunki stawiane przez Zamawiającego winny być doprecyzowane, dokumenty na potwierdzenie spełniania warunków to inna kwestia.