1

Temat: Zamówienia uzupełnioające

Witam, czy można dokonać zmiany SIWZ oraz Ogłoszenia tzn. jeśli nie przewidziano zamówień uzupełniających poprostu je dopisać?

2

Odp: Zamówienia uzupełnioające

Według mnie jest to uzasadniona zmiana zgodnie z art. 38 ust. 4 ustawy Pzp

3

Jeśli chodzi o zmianę SIWZ dot. zam. uzupełniających to nie wydaje mi się, że nie można dokonać takiej zmiany. Zamówienia uzupełniające "wchodzą" w wartość szcunkową a tą ustalasz przed wszczęciem postępowania i nie można jej zmienić w trakcie postępowania sad  KIO/KD 50/10 - uchwała KIO

4

Iwo - zgadzam się, że jeżeli miała by nastąpić zmiana wartości szacunkowej zamówienia, w związku z uwzględnieniem zamówień uzupełniajacych, zmiana SIWZ i ogłoszenia, jest wtedy  niedopuszczalna.

5

Pewnego dnia przed zmianą SIWZ i ogłoszenia powszczymał mnie art. 32 ust. 3 Pzp i przywołana uchwała KIO

6

To można czy nie?

7

Moim zdaniem, jeżeli nie zmieniasz wartości szacunkowej zamówienia to można, jeżeli zmieniasz wartość szacunkową to nie można. Poczytaj uchwałę KIO przywołaną przez Iwo

8

Dokładnie jak Karolk.

9

nina napisał/a:

To można czy nie?

Przy założeniu, że uwzgledniłaś do szaczunku ZU, a tylko zapomniałaś o nich wspomieć w ogłoszeniu - to można.

10

ok czyli  zakładam że można to powiedzcie jak to zmienić w ogłoszeniu jak tam jest  podac przed zmianą i po. Przed zmianą nic nie było a teeraz będzie.

11

Przed:

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

Po:

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak.

12

Bardzo dziękuję MIRAS smile

13

A reszcie też dziękuję sorki smile