1

Temat: Uzasadnienie faktyczne wykluczenia

Różnie, różni zamawiający piszą!

Zamawiający wyklucza wykonawcę np. z powodu niespełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia. Czy podając Uzasadnienie faktyczne, zamawiający powinien w szczegółowy sposób wskazać fakty, które uznał za udowodnione, dowody na których się oparł oraz przyczyny, dla których nie dał wiary dowodom przeciwnym...? Tzn. czy powinien napisać coś w tym stylu: Podczas oceny oferty zamawiający uznał, że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia, tj. nie udowodnił, że w ciągu 3 ostatnich lat przed upływem tso wykonał co najmniej 2 usługi, z których każda ... . Zamawiający korzystając z przysługującego mu prawa wezwał wykonawcę do uzupełnienia oferty o ... . W wyznaczonym przez zamawiającego terminie wykonawca złożył wykaz usług wraz z dokumentami potwierdzającymi należyte ich wykonanie. W ocenie zamawiającego uzupełnione dokumenty w dalszym ciągu nie potwierdzają spełniania warunku doświadczenia, ponieważ ... itp.

Czy może wystarczy, jeżeli zamawiający w uzasadnieniu faktycznym posłuży się lapidarnym zapisem, typu: Wykonawca nie wykazał spełniania warunku udziału w postępowaniu w zakresie doświadczenia?

2

Odp: Uzasadnienie faktyczne wykluczenia

Wystarczy zapis drugi, reszta szczegółów będzie w protokole z posiedzenie Komisji Przetargowej.

3

Marcel napisał/a:

Wystarczy zapis drugi

I w tym się zgadzamy.

4

Jeżeli mówimy o zawiadomieniu o wyniku postępowania, to nie zgadzam się z tym co koledzy napisali niżej:

hubal napisał/a:
Marcel napisał/a:

Wystarczy zapis drugi

I w tym się zgadzamy.

5

Dlaczego, ja twierdzę że obie opcje są ok!

6

...a ja twierdzę, że druga opcja jest zbyt lakoniczna.

7

Nie zgadzam się, że zbyt, uważam że wystarczająco.
Dość trudno wykazać i szczególowo opisać brak czegoś, po prostu brakuje słów, w zapytaniu też nie pojawiły się konkrety warte zapisania w zawiadomieniu.

8

Przykład:
Zamawiający załączył do oferty wykaz wykonanych usług, w którym tylko jedna pozycja spełniała warunek udziału w postępowaniu. Został wezwany do uzupełnienia. Ofertę uzupełnił o dodatkowe pozycje, które również nie spełniały postawionego warunku. W jednym przypadku wykonawca nie załączył dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie usługi. W drugim przypadku powołał się na usługę, którą wykonał 4 lata wstecz. Zamawiający wykonawcę wykluczył, a w uzasadnieniu faktycznym napisał, że wykonawca nie wykazał spełniania warunku w zakresie doświadczenia.

Czy zamawiający prawidłowo uzasadnił wykluczenie?

9

Apollo - z tym uzasadnieniem to jest tak: im lepsze uzasadnienie (bardziej zrozumiałe dla wykonawcy), tym mniejsze ryzyko odwołania.

10

No jak ja bym pisała takie uzasadnienia  jak wersja II to już bym nie pracowała.  jak się wyklucza czy odrzuca oferte to musi byc uzasadnienie faktyczne i prawne opisane w sposób szczegółowy i jasny oraz najlepiej powoływać się na wyroki KIO.  Ja piaszę uzasadnienia  jak wykluczam co najmniej na 1 stronę  dot. 1 wykluczenia.  Ale to wszystko dotyczy zawiadomoenia o wyborze oferty które otrzymuja wykonawcy.   Zgadzam się z MIRASEM.

11

jak uzasadnicie wsio to nie będzie odwołania ot poprostu taki "GWÓŹDŹ"

12

Śmiem wątpić i popieram post MIRASA (bardzo celny).

Okoliczności bywają różne, można wyczuć wykonawcę. Po wezwaniu doskonale rozumie na co się zanosi i odpowiednio reaguje: jeden zażenowany osobiście przywozi dobre papiery,  drugi faks na odczepnego, trzeci  wcale nie reaguje, zapewne zdaje sobie sprawę i uzasadnienia nie potrzebuje - więc na cóż mam wysilać się???  Uzasadnienie wcale nie gwarantuje powodzenia.

13

co kto lubi smile

14

kiepskie uzasadnienie to dla wykonawców co im się nie chce odwoływać i nie mają kasy ale dla firm konkretnychy to konkretne uzasadnienie ................ smile dla mnie bez różnicy wsie traktuje tak samo czyli uzasadnienie konkret zwłaszcza przy dotacjach UE.