1

Temat: Dokumentacja projektowa

Przedmiotem zamówienia jest wykonanie dokumentacji projektowej. Zamawiający nie chce uregulować w umowie i siwz kwestii nadzoru autorskiego.
Czy późniejszy nadzór autorski prowadzony w razie wystąpienia takiej konieczności stanowi rozszerzenie podstawowej umowy, czy nie uwzględnienie go w umowie podstawowej może narazić zamawiającego na zarzut dzielenia zamówienia w celu uniknięcia procedur ZP?
Ewentualny nadzór autorski będzie realizowany w oparciu o umowę do 14000,00.

2

Odp: Dokumentacja projektowa

Jeśli sporządzenie dokumentacji jest zamawiane w oparciu o art.10 ustawy, to według mnie można oddzielić nadzór. Na wszelki wypadek warto jednak zasygnalizować w specyfikacji, że nadzór będzie objęty odrębną umową.

Jeśli dokumentacja będzie zamawiana bez stosowania ustawy, a wartość netto wraz z nadzorem przekroczy 14000 euro, to może być niedobrze i ciężko będzie się wytłumaczyć.

3

Czy nadzór autorski to to samo co wykonanie dokumentacji? W pierwszym wypadku mamy do czynienia z umową zlecenia w drugim z umową o dzieło. Na jakiej podstawie łączyć oba zadania w całość?

4

A  od kiedy rodzaj umowy (zlecenie, czy o dzieło) decyduje o dzieleniu lub nie dzieleniu zamówienia ?. Obie umowy są umowami zawieranymi zgodnie z postanowieniami Kodeksu cywilnego.

5

Ale są to dwa oddzielne przedmioty zamówienia

6

Jeśli pytający jest do tego przekonany, to nie ma mowy o rozszerzaniu zamówienia lecz o odrębnych zamówieniach i podstawowe pytanie jest całkiem bezprzedmiotowe.
Jednak ja mam drobne wątpliwości.

7

Ja mam takie same wątpliwości, jak hubal.

8

o prawie autorskim i prawach pokrewnych ... to dość długie wywody, ale nie wyobrażam sobie aby NADZORU AUTORSKIEGO nie robił projektant, który wykonał projekt. Sprawa zacznie się komplikować w przepisach odrębnych. Należy to wpisać już do umowy czyli warunków siwz.

9

A czyż samo Prawo budowlane nie wystarcza?

10

projektant z mocy prawa zobowiązany jest do nadzoru autorskiego i jeżeli Z. nie określił w umowie na projektowanie zasad na jakich będzie sprawowany ten nadzór to w przypadku gdy zajdzie konieczność skorzystania z usługi projektanta (w ramach nadzoru autorskiego) zawrze z nim umowę i wszystko będzie ok. jeżeli watość nie przekroczy 14000 - nie sądzę aby mogła przekroczyć