1

Temat: art. 22.2

W postępowaniu postawiono warunek z art. 22.2. Ofertę składa konsorcjum. Warunek, o którym mowa, powinien spełnić minimum jeden (jak te z art. 22.1) czy każdy z konsorcjantów?

2

Odp: art. 22.2

Moim zdaniem jeden z nich.

3

Też tak myślę.
Ale sytuacja hipotetyczna: o udzielenie zamówienia mogą sie starać wykonawcy zatrudniajacy nim. 50% niepełnosprawnych, do przetargu startuje konsorcjum - firma z załogą 500-osobową (0% niepełnosprawnych pracowników), która de facto będzie realizować zamówienia i firma z kadrą 2-osobową (100% niepełnosprawnych) i konsorcjum spełni warunek. O to chodziło ustawodawcy?

4

Warunek ma spełniać jeden z nich, taka idea konsorcjum.

5

joanna99 napisał/a:

Też tak myślę.
Ale sytuacja hipotetyczna: o udzielenie zamówienia mogą sie starać wykonawcy zatrudniajacy nim. 50% niepełnosprawnych, do przetargu startuje konsorcjum - firma z załogą 500-osobową (0% niepełnosprawnych pracowników), która de facto będzie realizować zamówienia i firma z kadrą 2-osobową (100% niepełnosprawnych) i konsorcjum spełni warunek. O to chodziło ustawodawcy?

W tej sytuacji wystarczy 1 kulawy w konsorcjum z firmą zatrudniającą 2 osoby.

6

Dzięki za pomoc, chciałam się upewnić.

7

Nie.
To raczej nie tak, jestem przekonany, że źle myśłicie.

Marcel napisał/a:

Warunek ma spełniać jeden z nich, taka idea konsorcjum.

A w jakim przepisie to napisane? W jakim przepisie pzp występuje konsorcjum?

Jeśli już mówimy o ideach, to idea jest taka, by przy warunku art. 22.2 brać sumę pracowników.

8

Oj hubal, czepiasz się.

9

hubal napisał/a:

Jeśli już mówimy o ideach, to idea jest taka, by przy warunku art. 22.2 brać sumę pracowników.

Gdy tylko jeden z konsorcjantów złoży oświadczenie o spełnieniu warunku z art. 22.2, to co? Mam wezwać do złożenia wyjaśnień? Drugi takiego oświadczenia złożyć nie może, bo nie spełnia w/w warunku. Mam badać liczbę pracowników w całym konsorcjum?

10

eeee  hubal faktycznie się czepiasz smile
1 kulawy i kropka. smile

11

A możesz inny przykład, bo ten jak niżej może powodować pewne pomieszanie pojęć. Ponieważ jest to inny warunek udziału - to nie jest warunek udziału w postępowaniu z 22.

joanna99 napisał/a:

o udzielenie zamówienia mogą sie starać wykonawcy zatrudniajacy nim. 50% niepełnosprawnych, do przetargu startuje konsorcjum - firma z załogą 500-osobową (0% niepełnosprawnych pracowników), która de facto będzie realizować zamówienia i firma z kadrą 2-osobową (100% niepełnosprawnych) i konsorcjum spełni warunek. O to chodziło ustawodawcy?

12

Jak najbardziej to jest warunek z art. 22 ust. 2. Zamawiający zastrzega, że o udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, u których ponad 50% zatrudnionych pracowników to osoby niepełnosprawne.
Mam wątpilwości jak potraktować konsorcjum (póki co sytuacja hipotetyczna) przy ocenie spełniania tego warunku, gdy tylko jeden konsorcjant będzie spełniał ten warunek. Czy analogicznie jak w przypadku warunków z art. 22 ust. 1?

13

joanna99 napisał/a:

Czy analogicznie jak w przypadku warunków z art. 22 ust. 1?

Moim zdaniem tak.

14

Marcel napisał/a:
joanna99 napisał/a:

Czy analogicznie jak w przypadku warunków z art. 22 ust. 1?

Moim zdaniem tak.

Czyli takie konsorcjum, którego przykład podałam wyżej, mam uznać za wykonawcę, u którego ponad 50% zatrudnionych to niepełnosprawni?

15

joanna99 napisał/a:

Jak najbardziej to jest warunek z art. 22 ust. 2.

No tak jest - mój brak precyzji - ale nie jest z 22.1, co oznacza że: tak jak hubal

16

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:

Jak najbardziej to jest warunek z art. 22 ust. 2.

No tak jest - mój brak precyzji - ale nie jest z 22.1, co oznacza że: tak jak hubal

Dzięki za opinię. Konsultowałam to już z kilkoma ekspertami. Byli oni odmiennego zdania. W UZP też powierdzieli, że warunek ten należy traktować w odniesieniu do konsorcjum analogicznie jak te z art. 22.1. sad

MIRAS, a co zrobić, jak takie oświadczenie złoży tylko jeden konsorcjant? Wezwać do złożenia oświadczenia drugiego? Wzywać do złożenia wyjaśnień? Każdy z nich z osobna musi spełnić ten warunek, czy generalnie w konsorcjum musi mieć wśród zatrudnionych minimum 50% niepełniosprawnych?

17

joanna99 napisał/a:

1. MIRAS, a co zrobić, jak takie oświadczenie złoży tylko jeden konsorcjant? Wezwać do złożenia oświadczenia drugiego? Wzywać do złożenia wyjaśnień? 2. Każdy z nich z osobna musi spełnić ten warunek, czy generalnie w konsorcjum musi mieć wśród zatrudnionych minimum 50% niepełniosprawnych?

Zacznę od drugiego punktu:

2. Konsorcjum traktujemy jak wykonawcę, zatem musi być minimum 50% niepełnosprawnych  z sumy pracowników wszystkich członków konsorcjum.

1. Wezwanie do złożenia oświadczenia ma sens - z oświadczenia ma wynikać jak wyżej, najlepiej jedno oświadczenie złożone przez lidera, albo przez każdego członka dotyczącego jego samego - jezeli każdy członek spełnia ten warunek to jasne jest, że wszyscy razem (jako konsorcjum - wykonawca) też spełniają.

18

Dziękuję bardzo MIRAS.
Niby taki prosty przepis, a tyle odmiennych opinii.

19

hmmm czyli  z tego wynika że jeśli konsorcjum składa się z dwóch firm kazda z nich zatrudnia po 500 osób czyli razem 1000 to 500 musi być kulawych? Hmmm

20

Tak na to wygląda smile

21

nina napisał/a:

hmmm czyli  z tego wynika że jeśli konsorcjum składa się z dwóch firm kazda z nich zatrudnia po 500 osób czyli razem 1000 to 500 musi być kulawych? Hmmm

A czy przypadkiem nie musi być wtedy minimum 501 niepełnosprawnych? Bo ma być PONAD 50%, zgodnie z art. 22.2.

22

Joanna dobrze zauważyła.

23

No, joanna99 to bystrzak smile

24

Proszę sobie nie żartować z poważnej kobiety wink

25

Nie żartujemy, jesteśmy pełni podziwu za spostrzegawczość.