26

Odp: art. 22.2

Joanno -
mistrzostwo świata.

27

zdecydowanie popieram efekt końcowy dyskusji.
warunek mają spełnić łącznie
wykonawca wtedy jest dwupodmiotowy
suma ich pracowników i więcej jak połowa niepełnosprawnych
swoją drogą ciekawe z jakich pobudek zamawiający skorzystałby z tego zapisu
już widzę zamawiającego który myśli "dajmy szanse niepełnosprawnym, ograniczmy konkurencyjność tylko do tych co zatrudniają ich więcej niż pełnosprawnych"
dla zamawiającego liczy się cena (ew. cena i inne kryteria) nigdzie nie jest powiedziane, że taki wykonawca da niższą cenę
a poza tym wykonawca ma wykazać spełnianie warunku nie później niż w dniu, w którym minął termin składania ofert.
więc powiedzcie co jeśli wykonawca ślicznie załącza mi taki dokument, po czym po otwarciu ofert, albo żebyście się nie czepiali że tak od razu i że to rażący przykład, ale po podpisaniu umowy zwalnia większość, albo przynajmniej taką liczbę że już nie ma ponad 50 % niepełnosprawnych??
gdzie w takiej sytuacji osiągnięty jest ten górnolotny cel społeczny, który domyśle leżał zapewne u podstaw stworzenia tego przepisu??
pomysł może nie jest zły ale racjonalne środki do jego stosowania - ograniczone

28

Hmm, podałeś poważny przypadek z tymi grupowymi zwolnieniami, raczej taki szybkie zwolnienia nie wchodzą w grę gdyż osoby niepełnosprawne są osobami chronionymi w pewny sposób więc nie da się tak od razu ich zwolnić, a nawet gdyby, to na dzień otwarcia ofert warunek został spełniony.

29

ale sytuacja możliwa. np jeśli chodzi o usługi sprzątania gdzie umowa jest np na 3 lata
a zwalnianie może już być w toku. nie znam się na kadrowych sprawach jeśli chodzi o zwalnianie niepełnosprawnych ale może już są w okresie wypowiedzenia

przyznam że przykład nie wziął mi się z powietrza. na wykładzie gdzie prowadzącą wykład była pani z KIO był podany.
art. określony jako niedopracowany ze względu na polskie cwaniactwo

30

aha może zagalopowałam się ze zwolnieniami grupowymi więc może tak
przetarg z postawionym warunkiem z art. 22.ust.2
Wykonawca A startuje bo ma 52 % takich osób. wie co prawda, że już po otwarciu kilka osób mu odejdzie i już nie przekroczy 50 % ale na dzień składania ofert ma ten limit i ofertę składa

Wykonawca B ma 48 % zatrudnionych niepełnosprawnych. nie może złożyć oferty. czy on jako pracodawca nie spełnia poważnej roli społecznej? ma dozatrudnić ludzi niepełnosprawnych żeby było ponad 50 %? a może ma zwolnić trochę pełnosprawnych - wtedy procent niepełnosprawnych mu podskoczy. a pełnosprawnych łatwiej zwolnić. zrobi jakąś reorganizację, stwierdzi, że klika stanowisk jest zbędnych i do likwidacji.
bez kombinowania - nie spełnia tego warunku - nie może złożyć oferty więc nie może się ubiegać o zamówienie publiczne

skłaniałabym się raczej do tego żeby jeśli zamawiający chce punktować wykonawców zatrudniejących niepełnosprawnych to może jakieś dodatkowe kryterium, w oparciu o liczbę osób niepełnosprawnych które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia? i stopniowa punktacja. może takie podejście byłoby sensowniejsze? co wy na to?

31

janeg napisał/a:

art. określony jako niedopracowany ze względu na polskie cwaniactwo

Niestety nie tylko ten niedopracowany!

32

Jest jeszcze jeden aspekt związany z zastosowaniem art. 22.2. na podstawie art. 22.1 ustawy z dnia 27.08.1997r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 1997r. Nr 123 poz. 776 z późn. zm.) zamawiający uzyskuje uprawnienia do obiżenia wpłat na PFRON z tytułu zakupu wyrobów.usług wykonawców, u których ponad 50% zatrudnionych to niepełnosprawni, a będących równocześnie zakładami pracy chronionej. Nie wiem, jak to dokładnie wygląda pod względem finansowo-ksiegowym, ale wiem, że to oznacza spore oszczędności zamawiającego.

Do janeg: taki już urok zamówień publicznych - jednego dnia wykonawca nie zalega ze składkami ZUS i podatkami, składa ofertę, następnego dnia już zalega i nie przeszkadza mu to wygrać przetarg, drugi na odwrót i oferty nie złoży, tak samo - jednego dnia jest nie jest karany, składa ofertę, a nastęnego dnia już jest, a przetarg wygrał, umowę podpisał. Nie wspomnę już o możliwości "pożyczania" wiedzy, doswiadczenia i potencjału itd z art. 26.2b, tu dopiero jest pole do popisu dla "pomysłowych" wykonawców. Na tym tle art. 22.2 jest moim zdaniem całkiem "normalny". smile
PS. Mam wrażenie, że żaden przepis nie jest w stanie powstrzymać polskiej pomysłowości i wyobraźni (a Ty od razu z tym cwaniactwem wink