1

Temat: help!!!

PN na roboty z terminem zakończenia w maju 2011. Kosztorys inw. opiewał na kwotę 790.000 W siwz zamawiający wymagał, by w br. wykonawca wykonał i zafakturował roboty na kwotę 500.000, bo tyle musiał wydać kasy. Jedyny oferent złożył ofertę na kwotę 446.000, z czego ca 400.000 w tym roku.  Co z tym fantem zrobić? Niby fajnie, bo taniej, ale raczej  niezgodnie z siwz?

2

Odp: help!!!

No fajnie, przecież jak mają wam wystawić fakturę większą!?, przecież kwota całości opiewa na niższą cenę, wszystko jest ok, przecież nie może być to niezgodne z SIWZ jak wykonawca zaoferował niższą kwotę za realizację zamówienia, poza tym takie zapisy należało wpisać w momencie podpisania umowy adekwatnie do wynagrodzenia wyłonionego wykonawcy a nie z góry zakładać jaka kwota ma być wydana w tym roku nie znając cen ofertowych!

3

hmm a ja się zastanawiam nad taką rzeczą...
jeśli kosztorys był na 790 tys a oferta na niecałe 500 tys... to mi się otwiera nóż w kieszeni, bo:
albo
1. kosztorys jest przeszacowany
albo
2.oferta zawierać może rażąco niską cenę (nie napiszę, że zawiera bo to to jeszcze należałoby zbadać)

4

Moim zdaniem taka rozbieżność pomiędzy kosztorysem inwestorskim a ofertowym to jeszcze nie tragedia, bywały większe rozbieżności.

5 (edytowany przez lzmiuw 2010-10-21 10:56:39)

Marcel napisał/a:

przecież kwota całości opiewa na niższą cenę, wszystko jest ok, przecież nie może być to niezgodne z SIWZ jak wykonawca zaoferował niższą kwotę za realizację zamówienia!

No i o to właśnie chodzi, czy to w ogóle można oceniać jako niezgodność z SIWZ?

6 (edytowany przez Marcel 2010-10-21 11:00:45)

Pod tym względem (jako niezgodność w SIWZ), nie,  ewentualnie wyjaśnić czy cena jest rażąco niska ()jeżeli zachodzą takie przypuszczenia).

7

lzmiuw napisał/a:
Marcel napisał/a:

przecież kwota całości opiewa na niższą cenę, wszystko jest ok, przecież nie może być to niezgodne z SIWZ jak wykonawca zaoferował niższą kwotę za realizację zamówienia!

No i o to właśnie chodzi, czy to w ogóle można oceniać jako niezgodność z SIWZ?

No i o to właśnie chodzi że nie można smile

8

a ja czegoś nie rozumiem.
dlaczego Zamawiacz napisał w SIWZ, że do końca roku wykonawca ma wykonać I ZAFAKTUROWAĆ wykonanie robót ZA JAKĄŚ, WSKAZANĄ PRZEZ ZAMAWIAJĄCEGO KWOTĘ??
jak ktoś robi przetarg to dobrze, jeśli otrzyma ofertę o wartości niższej niż zakładana (pod warunkiem zgodności oferty - czyt. oferowanego przedmiotu zam. z SIWZ)

moim zdaniem powinno być wskazane, które prace powinny być wykonane i zafakturowane do końca tego roku, a za jaką kwotę to niech określi Wykonawca

poza tym że to mi się nie zgadza, a poprawić tego nie można bo SIWZ jest zamknięte
oferty takiej - tańszej nie można odrzucić

dziwne, że wykonawca kalkulując ofertę nie wyłapał tego przed jej złożeniem i nie zapytał Z.;/

9

Zapis o kwocie która ma być zrealizowana do końca roku - do bani.

10 (edytowany przez Bitter 2010-10-21 11:56:46)

Ile chcemy zapąłcić do końca roku można było wskazać np w %.

11

Dokładnie.

12

NIe, sztywne procenty też do bani. Lepiej pisać ?co najmniej?, ?co najwyżej? itp.

Przy okazji zauważę, że

janeg napisał/a:

... się otwiera nóż w kieszeni, bo:
albo
1. kosztorys jest przeszacowany
albo
2.oferta zawierać może rażąco niską cenę

i że to jest przesada.
Ludzie, NIE WIERZMY TAK MOCNO W KOSZTORYSY INWESTORSKIE !!!!
Dla uproszczenia zapamiętajmy: każda w nich kwota jest wzięta z sufitu. Ileż razy mam to tłumaczyć?
Albo niech może autorzy się wypowiedzą.

13

Kosztorysy inwestorskie są czasami sporo wygórowane cenowo, więc trzeba czasami to wziąć z małym przymrużeniem w stosunku do ofert.

14

Kwestia rażąco niskiej ceny nie był przedmiotem pytania, wiem jakie są relacje pomiędzy kosztorysami inwestorskimi a ofertowymi; za pozostałe uwagi wielkie dzięki

15

hubal napisał/a:

NIe, sztywne procenty też do bani.

Zgadza się - też.