1

Temat: unieważnienie a potem wykluczenie????

Witam,
Mam takie pytanie. Czy można najpierw unieważnic postępowanie- oczywiście wszyscy zostali poinformowani o unieważnieniu pisemnie (cena najkorzystniejszej przewyższała....art. 93 ust.1 pkt 4) a następnie 2 dni później kolejnym pismem poinformowno wykonawców o wykluczeniu. Coś tu jest nie w kolejności.... :-)( (to jest jeszcze stan przed nowelizacją za maja).Przeglądałam ostatnio jakąs dokumentację i jakoś wpadło mi w oczy. Im więcej się wgłębiam w pzp, tym większe mam wątpliwości... Ja wszystko zrobiłabym jednym pismem.

2

Odp: unieważnienie a potem wykluczenie????

Obecnie obowiązują przepisy art. 92 - wszystko jednocześnie: wykluczenie, odrzucenie, wybór najkorzyst. oferty.

W uchylonych przepisach, czynności tych dokonywano oddzielnie, zaleznie od etapu postępowania. Badanie podmiotowe: wykluczenie. Badanie oferty: odrzucenie i następnie wybór najkorzystniejszej oferty.

smile Nora

3

aby uniewaznić postępowanie na podstawie art 93.1.4 cena najk. of. przewyższa ... doprowadziłabym postępowanie do wyboru oferty najkorz. i mając ją mogę stwierdzić co wyżej. Kolejność w tym przypadku: wykluczenie, odrzucenie, uniewaznienie. W przypadku takiej okoliczności praktykuję powiadomienie w jednym pismie.

4

zapomniałam o wyborze - też do  pisma

5

Tak, wystarczy jedno pismo. Szkoda lasu

6

w sytuacji braku ważnych ofert skorzystałabym z przesłanki unieważnienia art. 93 ust 1 pkt 1

7

nie śpieszyłabym się z tym unieważnianiem, po wyborze oferty najkorzystniejszej, przewyższającej kwotę przeznaczoną na zamówienie, sprawdziłabym czy są środki w budżecie, jeśli tak, to wniosek uzupełniający i do przodu.......

8

ale chyba lido zakłada, że bida u nich i kasy ni ma...:(

9

zakrztusiłam się przez Ciebie Jacenty :-))))))))))

10

Unieś łapki do góry i oddychaj głęboko smile