1

Temat: podpisanie umowy w drugim w kolejności wykonawcą po terminie związania

Witam,

mam przypadek w pn współfinansowanym z rpo jak powyżej, czy jest możliwość podpisania umowy z drugim w kolejności wykonawcą już po terminie związania ofertą (wadium jest w pieniądzu na koncie, jeszcze nie zostało zwrócone wykonawcy).
Zawiadomienie o wyborze oferty zostało przekazane wykonawcom w terminie związania ofert.

Jednak Wykonawca który złożył ofertę z najniższą ceną teraz się wycofał (jest już po terminie związania ofertą i wadium)

co radzicie drodzy forumowicze??

2

Odp: podpisanie umowy w drugim w kolejności wykonawcą po terminie związania

Zawrzeć umowę z drugim

3 (edytowany przez Darek W. 2011-05-20 10:27:32)

Spokojnie zawrzeć - bez nerw - jeśli ten drugi oczywiście wyrazi taką wolę

4

Witam,
ja też tak myślę,
nawet idąc wyrokami kio, że po terminie związania oferta można zawrzeć umowę jeśli wykonawca wyrazi na to zgodę, czyli finalnie podpisze umowę.

Jednak zastanawiam się czy taka analogia jest możliwa jak w moim przypadku, aby w ten sposób zawrzeć umowę z drugim wykonawcą w kolejności.
Wg mnie jest to również dopuszczalne:)

5

No ..tak

6

Jeżeli obie strony wyrażają chęć na warunkach z oferty to można.

7

Zobacz wyroki KIO
-KIO/UZP 1337/09
-KIO/UZP 1070/10

8

To ja sie chce tylko upewnic ze dobrze rozumiem: zamawiajacy dokonuje wyboru oferty najkorzystniejszej jeszcze w TZO. Nastepnie TZO mija i zamawiajacy zaprasza wykonawce ktorego oferte wybral na podpisanie umowy. Wybrany wykonawca odmawia jej zawarcia. To zamawiajacy moze wybrac wykonawce drugiego w kolejnosci? Po uplywie TZO?
Bo fragment wyroku  1337/09 brzmi:
"W momencie dokonywania wyboru oferty najkorzystniejszej oferta wybierana przez Zamawiającego powinna spełniać wymogi określone w przepisach ustawy Pzp. Przepis art. 94 ust. 1 ustawy Pzp natomiast, niezaleznie od powyzszego, daje Zamawiającemu prawo zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego z wybranym wykonawcą po upływie terminu związania ofertą, jeśli wykonawca wyraza w tym zakresie taką wolę.
Przyjęcie odmiennej wykładni wskazanych przepisów ustawy Pzp, dotyczących
terminu związania ofertą oraz mozliwości zawarcia umowy w sprawie zamówienia
publicznego, czyniłoby instytucję terminu związania ofertą ? przewidzianą przez przepisy
ustawy Pzp - bezprzedmiotową, a tym samym świadczyłoby to o nieracjonalności
ustawodawcy, co jest niedopuszczalne."

9

Trybunał Konstytucyjny orzekł, że art. 94 ust. 1 ustawy Pzp, w aktualnie obowiązującym brzmieniu, nie wskazuje terminu, w którym powinna zostać zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego. Określa jedynie terminów minimalnych, przed upływem których umowa taka nie może zostać zawarta.
W ocenie Trybunału nie może budzić wątpliwości, iż upływ terminu związania ofertą, nie stanowi przeszkody do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego (postanowienie Trybunału Konstytucyjnego z 24 lutego 2010 r., sygn. akt SK 22/08.

10

Marcel, ja to rozumiem jesli chodzi o zawarcie umowy z wykonawca ktorego oferta zostala wybrana jako najkorzystniejsza a zawiadomienia o tym fakcie wysłano zgodnie z art. 92 ust.1.
Mi chodzi o wybor drugiego w kolejnosci wykonawcy po uplywie TZO. Czy tak mozna?

11

Moim zdaniem można, przecież ustawa nie zawiera zakazu i nikt nie zgłasza zastrzeżeń.

12

hubal napisał/a:

Moim zdaniem można, przecież ustawa nie zawiera zakazu i nikt nie zgłasza zastrzeżeń.

myślę podobnie iak hubal

13

Też tak uważam.

14

Witam, ja również podzielam opinię że można zawrzeć umowę z drugim wykonawcą, najbardziej przekonuje mnie orzeczenie TK.

jednak i tak tego nie zrobimy bowiem prawdopodobnie drugi wykonawca nie chce już z nami podpisać umowy. Także serdeczne dzięki za pomoc.