1

Temat: podmiot zagraniczny

Od podmiotu zagranicznego żądałam, zarówno w SIWZ jak i ogłoszeniu o zamówieniu zamieszczanym w BZP, dokumentu  potwierdzajacego, że nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie itp. Kontrola z UM zarzuciła mi, że brak adekwatnego dokumentu wymaganego od wykonawcy krajowego. Jak z tego wybrnąć?

2

Odp: podmiot zagraniczny

obawiam się, że się nie uda. Zarzucą Ci nierówne traktowanie wykonawców, nawet jeśli będziesz się tłumaczyć, że to nieporozumienie wynikające z zaznaczenia odpowiedniego kwadracika w BZP, a nie Twoje celowe działanie.

3

Zgadza się , jest babol sad

4

ab123 napisał/a:

Od podmiotu zagranicznego żądałam, zarówno w SIWZ jak i ogłoszeniu o zamówieniu zamieszczanym w BZP, dokumentu  potwierdzajacego, że nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie itp. Kontrola z UM zarzuciła mi, że brak adekwatnego dokumentu wymaganego od wykonawcy krajowego. Jak z tego wybrnąć?

Z reguły to zarzuty dotyczą sytuacji odwrotnej - jesteś pewny/a że dobrze napisałeś?

5

Tak do podmiotu zagrnicznego żądałam, a od krajowego nie.

6

I to było zamierzone? Jeżeli tak, to czemu to miało służyć?

7

To było nie zamierzone. Nie zwróciłam uwagi.

8

No to niestety ale trudno Ci z tego będzie wybrnąć.

9

z takiego przeoczenia ciężko wybrnąć, ale jak dobrze zauważył Miras, często takie sytuacje się zdarzają ale w drugą stronę.