1

Temat: Sytuacja ekonomiczna Wykonawcy

PN na RB poniżej progów z 11 ust. 8 PZP.
Jeden z Wykonawców, nie posiadający osobowości prawnej jako dowód na swoją zdolność ekonomiczną załączył "RZiS" w postaci tabeli za ostatnie 3 lata z kolumnami:
- przychód
- koszty uzyskania przychodu
- dochód
Dla mnie jest to OK, bo Wykonawca się pod tym podpisuje czyli oświadcza, nie mniej jednak nie jest to żaden dokument w rozumieniu księgowym. Zawsze gdy były osoby fizycznie prowadzące działalność gospodarczą to składały zeznania PIT 36L w którym to były kolumny jak przywołane powyżej. Rozporządzenie dot. wymaganych dokumentów określa jasno
"w przypadku Wykonawców niezobowiązanych do sporządzania sprawozdania finansowego innych dokumentów określających obroty oraz zobowiązania i należności - za okres nie dłuższy niż ostatnie trzy lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - za ten okres". Moim zdaniem to co złożył Wykonawca jest OK i mogę to uznać za "inny dokument" proszę jednak o opinie.

2

Odp: Sytuacja ekonomiczna Wykonawcy

Dlatego ja w takie rzeczy, szczególnie poniżej progów się nie bawię. Jak nie trzeba to po co ?. No a teraz trzeba główkować. Po co ci to było potrzebne ??. Zdolność ekonomiczna na rb ??. No ale skoro dołączył - to bym uznał .

3

Dokładnie, po co sobie i innym robić kłopoty i wymagać tylu dok., skoro ustawa poniżej progów nie wymusza aby były to wszystkie z rozporządzenia!
Uznać.

4

ja też ale na przyszłość jak Darek W nawet gdyby dał bilans to ja osobiście nic bym z niego nie wykumała i pewnie zdecydowana większość, a więc papier zbyteczny

5

Dzięki za info. Na przyszłość już wymagać nie będę, chodź ba pewno będę chciał zobaczyć zdolność finansową Wykonawcy a to już osobno:)

6

wymagaj oświadczenia lub np. wstaw tabelkę o przerobie firmy z ostatnich 3 lat. I on to uzupełni i się pod tym podpisze