1

Temat: Poprawienie innej omyłki

Stan faktyczny jest taki:
1) złożono 5 ofert ,
2) oferta składa się z formularza oferty  i 6 załączników w formie tabel cenowych
    (kolumny: Lp., opis pozycji, wartość brutto pozycji) z podsumowaniem w ostatnim
    wierszu.
3) suma podsumowań z załączników wpisana jest do formularza oferty
4) wg rankingu ofert w ofercie 1., 2. i 5. wykonawcy wycenili jedną pozycję, która nie
     powinna być wyceniona w myśl odpowiedzi udzielonej w trakcie postępowania
5) jedynym kryterium wyboru jest cena
6) wynagrodzenie ryczałtowe

Czy mogę potraktować w/w wyceny jako błąd i poprawić to jako inną omyłkę polegającą na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodującą istotnych zmian w treści oferty ? Po poprawieniu kolejność ofert się nie zmieni. Poprawka zmniejszy każdą z w/w ofert o ok. 0,1%.

2

Odp: Poprawienie innej omyłki

Zgodnie z wyrokiem KIO z 17 marca 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 246/09 ) w zakresie kategorii pojęciowej oczywistej omyłki mieszczą się jedynie tego rodzaju niedokładności, które widoczne są dla każdego, bez przeprowadzania jakiejkolwiek dodatkowej analizy. Co oznacza, że ich poprawienie nie wywołuje zmiany treści oświadczenia woli wykonawcy.
Treść oferty przetargowej co do zasady powinna odpowiadać wymaganiom zamawiającego i być zgodna z opisem przedmiotu zamówienia. Jeżeli z trakcie postępowania zamawiający dokonał zmian w zakresie siwz, wykonawcy zobowiązani są do naniesienia tych zmian.

3

Poprawić.
Tak jak sugeruje Marcel można uznać to za oczywistą omyłkę rachunkową i poprawić ją wraz z konsekwencjami archunkowymi.  Wycofaną pozycję należało pominąć przy sumowaniu i to wydaje się oczywiste, zaś osoba sumująca chwilowo zapomniała się jak przy każdym oczywistym błędzie.

Pomysł MarM innej omyłki jest podobnie dobry, tyle że zaraz malkontenci mogą wytykać  konsekwencje rachunkowe itd.

Tak czy owak - do poprawienia.
Taki jest mój pogląd.

4

W sumie jest też możliwość poprawienia jako innej omyłki, w prawdzie korekta finansowa w tym zakresie będzie znikoma w stosunku do całości ceny ofertowej.
Powiem że w pierwsza myśl była:
ryczałt więc nie czepiać się wyceny, i jakoś nadal chodzi mi o po głowie.

5

Jeszcze jedno:
Omyłki co do ilości sztuk oferowanego sprzętu można poprawić w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp, powiększając bądź pomniejszając ilość sztuk zgodnie ze zmianami dokonanymi w siwz, podobnie - wykreślając nadmiarowo wycenione pozycje i odejmując ich wartość od wartości oferty. Tym bardziej jeśli wartość oferty kształtuje się na poziomie milionów złotych, a wartość pominiętych pozycji będzie na poziomie kilkuset złotych (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 11 lutego 2011 r., sygn. akt KIO 186/11).

Więc obstaję przy "innej omyłce", tak jak zakładałem początkowo.

6

Dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji. Będę poprawiał jako "inną omyłkę ..."

7

Też bym właśnie tak postąpił.