1

Temat: brak dokumentów

Oferent dołączył ksero zobowiązania, takie może być? W SIWZ żądałam złożenia wraz z ofertą deklaracjaę zgodności, protokół z badań wykonany przez notyfikowane w Unii Europejskiej laboratorium, oferent z najkorzystniejszą oferta tego nie złożył, co teraz?

2

Odp: brak dokumentów

1. Póki co na dzień dzisiejszy oryginał
2. do uzupełnienia to dok. z par.5 rozporządzenia

3

Tylko, że ja tą deklarację zgodności, protokół umieściłam pkt III.6) ogłoszenia, a nie w pkt III.5). Nie wiem jak to rozwiązać....

4

Nie tyle istotne gdzie zamieszczone a czego mają dotyczyć.

5

Jeżeli chodzi o zobowiązanie to są również wyroki KIO, które mówią, że kopia potw. za zgodność z oryginałem jest wystarczająca. Np. KIO 104/11, 105/11. Na jakiej podstawie żądać do uzupełnienia?

6

ab123 napisał/a:

Jeżeli chodzi o zobowiązanie to są również wyroki KIO, które mówią, że kopia potw. za zgodność z oryginałem jest wystarczająca. Np. KIO 104/11, 105/11. Na jakiej podstawie żądać do uzupełnienia?

Ano na takiej na przykład -

- W wyroku z  5 maja 2011 r. o sygn. akt KIO/UZP 822/11 KIO stwierdziła, że z art. 26 ust. 2b ustawy Pzp wynika, iż w sytuacji, gdy dowodem dysponowania zasobami podmiotów trzecich, wybranym przez wykonawcę, jest zobowiązanie podmiotu trzeciego, musi ono przybrać formę pisemną i nie jest dopuszczalna inna forma, w tym kopia dokumentu potwierdzona za zgodność z oryginałem przewidziana w rozporządzeniu wykonawczym wydanym na podstawie art. 25 ust. 2 ustawy Pzp.

W opinii UZP § 6 ust. 1 rozporządzenia w sprawie dokumentów nie odnosi się do zobowiązania podmiotu trzeciego, dla którego ustawa zastrzegła formę pisemną, zwłaszcza, że ustawa jest aktem prawnym wyższego rzędu niż rozporządzenie. Oznacza to, iż wykonawcę wiąże nakaz odnoszący się do formy, w jakiej ma być złożone zobowiązanie, wynikający z przepisu art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a nie przepisy rozporządzenia, które odnoszą się do formy innych dokumentów.

7

ab123 napisał/a:

Podstawa prawna:
Na podstawie art. 26 ust. 3 w związku art. 25 ust. 1, art. 26 ust. 2b,  ustawy Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. nr 113, poz. 759 ze zm.), § 6 ust. 1, 3 rozporządzenia z 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane

8

Mam jeszcze jedno pytanie: żądałam w oswiadczeniach podpis i pieczątki osoby uprawnionej, ofernt tylko sie podpisał...co z tym zrobić?

9

Wszędzie jest tylko podpis, bez pieczątki ??

10

Czy można zidentyfikować osobę upoważnioną ??. Jeśli tak to zastosowanie ma to -

Do zachowania formy pisemnej zgodnie z art. 78 kc konieczne jest złożenie własnoręcznego podpisu pod treścią dokumentu obejmującego treść oświadczenia woli. Zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego  własnoręczny podpis na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli to jest taki podpis, z którego wynika nie tylko brzmienie nazwiska, ale także i charakter pisma, który ułatwia orientację w rozpoznaniu osoby składającej podpis. Podpis pozwala na zidentyfikowanie osoby składającej oświadczenie woli. W powszechnym rozumieniu podpis oznacza zaś ?nazwisko (?) napisane zwykle własnoręcznie?, zaś zwrot ?podpisać się? to m.in. tyle, co ?nadać ważność jakiemuś dokumentowi przez napisanie na nim swojego nazwiska?  . Należy jednak zaznaczyć, iż brak czytelności podpisu nie stanowi podstawy odrzucenia oferty  w szczególności w przypadku, gdy obok podpisu przystawiono pieczatkę zawierającą imię i nazwisko osoby podpisującej ofertę, gdyż dane te pozwalają jednoznacznie na zidentyfikowanie osoby składającej oświadczenie woli , co potwierdza orzecznictwo zespołu arbitrów .

11

wiem - u Ciebie nie ma pieczątki - ale podpis jest ważniejszy -

12

Pieczątka jest, ale firmy i w nagłówku danego oświadczenia. A swoją drogą czy po pracy nie można mieć chwili wytchnienia !?

13

ab123 napisał/a:

Jak masz w SIWZ, że może byc ksero potwierdzoine to ok, jak masz natomiast że oryginał to taki musi być. Ale jak nic nie napisałaś to zgodnie z ustawą i KC oryginał.