1

Temat: błąd w obliczeniu ceny

Mam następująca sytuację:  oferent w formularzu oferowym wpisał wartość brutto, netto i VAT. Sprawdzając wyliczenia z wartości netto na brutto (netto +23%) wychodzi inna wartość brutto niż jest wpisana w formularz.  Mało tego, oferent dołączył kosztorys ofertowy i tam jest wartość brutto taka jaka jest wpisana w formularz, a inna wartość netto i vat. Porównując formularz ofertowy a kosztorys: brutto jest takie same, netto, vat inne. W kosztosie wyliczenia brutto, netto, vat się zgadzają. Co robic w tej sytuacji? Patrzeć  tylko na formularz? Proszę o radę.

2

Odp: błąd w obliczeniu ceny

to zależy co było przedmiotem zamówienia i co to za kosztorys. Jeśli był wymagany i cos wnosi to można się zastanowić nad poprawą. Ale nie znając sytuacji to tylko przypuszczenia.

3

Kosztorys był wymagany. Przedmiotem zam. była budowa przydomowych oczyszczalni. Wartość brutto w kosztorysie i w formularzu jest taka sama. W kosztorysie wyliczenia są dobre. I czy poprawić wartość netto i vat w formularzu jako oczywistą omyłkę rach.?

4

A jakie wynagrodzenie? i jaki sposób obliczenia ceny?

5

Wynagrodzenie ryczałtowe, w siwz miałam tylko, że cenę brutto, netto, vat należy wpisać w formularzu ofertowym etc.

6

Ja osobiście  to poprawiłabym jak z innych dokumentów można odczytać  prawidłową kwotę i jest to jasne a nie trzeba sie domyślać. Zawiadamiając o tym fakcie  wykonawcę.

7

Tylko zakwalifikować to jako oczywista omyłke pisarską?

8

jak źle jest przepisana z kosztorysu to zakwalifikować jako oczywista