1

Temat: Dokumenty przy unieważnieniu przetargu

Już mnie oczy bolą od czytania postów. Albo kiepsko szukam albo nie ma odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Ogłosiłem przetarg nieograniczony na budowę mostu. Złożono 4 oferty. Wszystkie zawierały cenę znacznie przekraczającą kwotę, którą Zamawiający zamierzał przeznaczyć na wykonanie zadania. Dodatkowo w jednej ofercie brak potwierdzenia uprawnień "za zgodność z oryginałem", a w innej uprawnienia osoby (z izby inżynierów) obejmują rok 2006.
Co dalej?
Oceniam wszystkie oferty, czy od razu unieważniam postępowanie ze względu na cenę. I które druki muszę wypełnić (poza ZP-2; ZP-2/PN,NBO,ZOC; ZP-11; ZP-12) ? sad

2

Odp: Dokumenty przy unieważnieniu przetargu

Ja osobiście unieważniłbym od razu.
Badanie ofert w takiej sytuacji to strata czasu.

3

Jeżeli wszystkie oferty masz powyżej kwoty, jaką przeznaczasz na sfinansowanie zamówienia, a wiesz, że nie przesuniesz środków na to - zapewne postępowanie będzie unieważnione. Nie musisz zatem wzywać do uzupełnienia ani oceniać, bo mimo to i tak unieważnisz postępowanie. No, chyba że zdobędziesz środki na to, wtedy musisz wezwać do uzupełnienia, ocenić i wybrać najkorzystniejszą ofertę.

4

W razie unieważnienia nie musisz wypełniać innych druków smile

5

Też się z Tobą zgadzam "Tańczący Słoniu"

6

Tak podejrzewałem, a teraz to wiem. Wielkie dzięki smile

7

sądzę, że pomimo unieważnienia protokół musisz wypełnić i ZP 11 też,no choćby listę obecności na posiedzeniu komisji przetargowej

8

No listę obecności trzeba podpisywać codziennie, inaczej pensja może być niższa...:D

9

Protokół, ZP-11 i 12 wypełniłem. Zastawiawiałem się tylko, czy jeszcze może jakiś druk. Wypełniłem też ZP-19. Przy okazji - pozostałych druków, np. ZP-22 nie dołączacie (nawet pustych)? Po prostu tego przetargu nie dotyczą i tyle?
A co do listy obecności. Niższa pensja Piotrek - to jeszcze możliwe ... ? smile

10

Jeżeli nie wypełniałeś żadnych druków, to nie załączaj ich.

11

Oczywiście, że pustych druków się nie dołącza. Jeśli np. nie odrzucono żadnej oferty to nie załącza się ZP-19. Trzeba też usunąć z głównego protokołu odesłania do tych druków.

12

Myślę że ZP22 też musisz załączyć gdyż wykonawcy mogą oprotestować każdą czynność zamawiającego - uniewaznienie też.
Ja zawsze załączam wszystkie załączniki. Gdy ich nie wypełniam piszę "nie dotyczy". Wypełniam je i załączam bo w protokole są ujęte jako załączniki.

13

Ok. Dzięki. Jak usunę odesłania w protokole to sprawa jest jasna. I pisania mniej. Daruję sobie załączniki, oprócz ZP-11 i 12.

14

Przem napisał/a:

Daruję sobie załączniki, oprócz ZP-11 i 12.

I słusznie. Ale jakby co, to nie są załączniki, tylko druki dodatkowe smile

15

A "załączony druk ZP-..." nie jest załącznikiem Piotrze? smile

16

jacek0707 napisał/a:

A "załączony druk ZP-..." nie jest załącznikiem Piotrze? smile

Ano nie jest. Gdyby był załacznikiem, to nie trzeba by go przesyłać wykonawcy.

17

Jeżeli załączam jakiś dokument do dokumentu "podstawowego" to chyba jest to załącznik, prawda? A co to są załączniki do protokołu? A druki ZP wg Ciebie nie są "innymi dokumentami (...) składanymi przez zamawiającego" ?

18

jacek0707 napisał/a:

A druki ZP wg Ciebie nie są "innymi dokumentami (...) składanymi przez zamawiającego" ?

Kombinujesz jak koń pod górkę wink
Druki ZP nie są "innymi dokumentami" gdyż są częścią protokołu, to jasne.

P.S. Lepiej byś odpowiedział w temacie "Zamówienie dodatkowe na usługi projektowania"

19

Według mnie ZP jest skrótem Załącznik Protokołu.

20

pipi67 napisał/a:

Według mnie ZP jest skrótem Załącznik Protokołu.

To czym jest zatem np. ZP-1 część ogólna......  roll

21

...albo Zamówienia Publiczne ...:)
Pozostałe załącznik Piotrze również są częścią protokołu, tak jak formularz ofertowy, dokumentacja projektowa, projekt umowy - są częścią SIWZ.