1

Temat: Wezwanie do poprawienia "błędów"

Słownik Języka Polskiego napisał/a:

niezgodność z obowiązującymi regułami pisania, liczenia, wymowy itp.; odstępstwo od normy; pomyłka

- definicja błędu

Słownik Jezyka Polskiego napisał/a:

niedociągnięcie, wada, defekt, błąd

definicja braku...

i teraz moje pytanie, art. 26 ust. 3 pisze wyraźnie, że zamawiający wzywa wykonawców (...) którzy złożyli dokumenty, zawierające błędy do ich uzupełnienia w wyznaczonym terminie...
więc, czy błędem jest także to, że wykonawca nie uzupełnił całkowicie swojej oferty przez to, że np zostawił niektóre pola nieopisane? czy należy to także traktować jako błąd? proszę o odpowiedzi z wyczerpującym uzasadnieniem smile

pozdrawiam

2

Odp: Wezwanie do poprawienia "błędów"

Zwrot "dokumenty zawierające błędy" dotyczy tylko tych dokumentów, ktore potwierdzaja spełnienie warunkow udziału w postepowaniu (referencje, opinia bankowa, ZUS, KRK itp.). Nie dotyczy to innych dokumentow, a zwłaszcza nie dotyczy ofert!

3

przepraszam, źle zadałem pytanie smile

Czy dokumenty uzupełniane mogą być wystawione z datą po terminie składania ofert? Jeżeli tak, to czy jest to równe traktowanie wykonawców, gdyż warunek którego wykonawca nie spełniał w terminie składania oferty będzie mógł być spełniony po terminie składania ofert np. polepszy się sytuacja finansowa po tym terminie. 
Czy wzywa się do uzupełnienia dokumentów wykonawcę, którego oferta i tak  zostanie odrzucona np.  na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy,
Co należy rozumieć przez brak dokumentu :
Wiadomo, że nie załączenie do oferty dokumentu stanowi brak  -  czy brak odnosi się także do dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku, a który nie został wypełniony przez wykonawcę lub nie podpisany i dołączony do oferty.

4.      Jak należy traktować dokumenty które są:

a/ nie potwierdzone za zgodność z oryginałem przez wykonawcę (w dotychczasowym orzecznictwie nie potwierdzenie było traktowane jako brak dokumentu),

b/. nie potwierdzone za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lecz przez osobę dla, której nie dołączono do oferty upoważnienia,

Jak należy traktować dokumenty w których:
a/. brak jest pełnej informacji na temat, że wykonawca spełnia warunek np. w  tabelach nie wpisano informacji o dacie wykonania zamówienia  - czy taki dokument może być uzupełniony przez wykonawcę,

b/.w rubryce podano kwotę zamówienia mniejszą niż wymagał zamawiający. W takim przypadku są co najmniej dwie możliwości - wykonawca popełnił błąd przy wpisywaniu lub faktycznie wykonał zamówienia o takiej kwocie.

4

1) Czy dokumenty uzupełniane mogą być wystawione z datą po terminie składania ofert?
Na to są zdaje sie różne poglądy, zobaczymy który zwycięży.

2) Czy wzywa się do uzupełnienia dokumentów wykonawcę, którego oferta i tak  zostanie odrzucona np.  na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy?
Przepis kaze wezwac wszsytkich, którzy "nie złozyli" nawet gdy ich oferty podlegaja odrzuceniu. Po co? Nie wiem, ale przynajmniej teoretycznie trzeba.

3) Kiedy wzywać do uzupełnienia?
Wydaje mi sie, ze zawsze, gdy w dokumentach jest cos nie tak albo po prostu wykonawca nie spełnia warunku.